YouTube toont nu minder ads op TV, maar wel met een keerzijde

News
vrijdag, 15 december 2023 om 10:30
youtube 1684601 1280f1598448200
YouTube is de laatste tijd veel bezig met advertenties en nu is er weer een verandering. Op TV zal je met de app voortaan minder ads zien, maar de update komt wel met een keerzijde.
Waar YouTube is begonnen als website, is de videodienst tegenwoordig op vrijwel elk denkbaar apparaat af te spelen. Zo gebruiken veel mensen de YouTube app op hun TV, om even goed te gaan zitten voor lange video’s van content creators. Eén probleem: je wordt tijdens het kijken enorm vaak gestoord door advertenties.
Daar moet nu verandering in komen volgens YouTube. In een blogpost heeft het bedrijf aangekondigd dat er voortaan minder ads getoond zullen worden op de TV app. Volgens eigen onderzoek van Google prefereert een grote groep kijkers namelijk wanneer advertenties gegroepeerd worden - net zoals een reclameblok op de reguliere televisie.
Er is dan ook wel een keerzijde voor de verandering. Hoewel er nu namelijk minder breaks komen tijdens het kijken van een video, zullen er wel langere advertenties getoond gaan worden. Mogelijk zullen er ook meer advertenties in één blok gestopt worden, waar dat voorheen vaak twee ads waren.

Niet meer naadloos Shorts bekijken

Met de update komt YouTube ook met een andere verandering voor de TV app, die bij veel gebruikers in het verkeerde keelgat zal schieten. Waar je momenteel namelijk naadloos Shorts achter elkaar kan bekijken, zodat je ook door blijft ‘scrollen’, zullen er voortaan advertenties tussen de korte video’s getoond worden.
De laatste tijd is YouTube ook druk bezig om adblockers te weren op het platform, al gaat dat volgens experts in tegen de regels van de EU. Ondertussen is ook de prijs van de Premium, de abonnementsdienst waarbij je geen advertenties meer te zien krijgt, enorm gestegen in prijs.