Xbox omzet flink gedaald in laatste kwartaal

News
woensdag, 25 januari 2023 om 12:00
xbox series x xbox series sf1628074558
Bij de nieuwste kwartaalbespreking is gebleken dat Microsoft een stuk minder omzet heeft gedraaid dan een jaar geleden. Dat is ook te zien aan de omzet van de Xbox-divisie van het bedrijf. Die is namelijk zo’n 13 procent gedaald.
In het afgelopen kwartaal heeft Xbox 13 procent minder omzet gedraaid op de verkoop van hardware dan in hetzelfde kwartaal een jaar geleden. Ook software en game-diensten hebben minder opgebracht: daar is sprake van een daling van zo’n 12 procent. Volgens Microsoft was deze daling te verwachten en heeft hij te maken met het feit dat het vorige jaar juist heel sterk was.
In het afgelopen kwartaal was er bijvoorbeeld weinig vraag naar first-party Xbox games en werd er minder verdiend aan third-party games. Het aanbod van first-party games was ook minder: in het afgelopen kwartaal was Pentiment de enige Xbox Game Studios-titel die verscheen. In hetzelfde kwartaal een jaar geleden kwam Microsoft met Halo Infinite, Forza Horizon 5 en Age of Empires IV.
Ondanks deze dalingen gaat het wel goed met Game Pass, zo meldt de communicatiemanager van Microsoft op Twitter. De dienst heeft nu zeker 120 miljoen actieve gebruikers. Er zouden nieuwe hoogtes bereikt zijn in abonnementen, het aantal uren dat games gestreamd worden en het aantal apparaten dat per maand actief is.

Grote ontslagronde bij Microsoft

De gedaalde omzet komt naar buiten vlak na een grote ontslagronde bij Microsoft. Hierbij zijn ook veel medewerkeres van Xbox-studios getroffen. Bij Halo-maker 343 Industries zijn bijvoorbeeld zeker zestig mensen weg, maar fans hoeven zich geen zorgen te maken over de toekomst van Halo.