Xbox maakt game store voor iOS en Android

News
vrijdag, 01 december 2023 om 16:00
xbox series xf1637772091
Apple en Google hebben lange tijd veel macht gehad als je apps wilde installeren op je telefoon. Dat gaat binnenkort veranderen. Xbox is daarom bezig met een store die concurreert met de App Store en Google Play Store.
Wie een app of game wilde downloaden op een smartphone, was voor iPhones lange tijd aangewezen op de App Store. Op Android is er meer vrijheid, maar is er een grote machtspositie voor de Google Play Store. Een nieuwe EU wet verplicht nu dat Apple en Google ruimte geven aan andere manieren om apps te downlaoden en Microsoft maakt daar dankbaar gebruik van.
Xbox-baas Phil Spencer heeft al eerder aangegeven dat Xbox een eigen store wilde maken voor mobile gaming. Dat herhaalt hij tijdens een game conventie in Brazilië. Spencer noemt een eigen mobile gaming store een belangrijk onderdeel van de strategie van Xbox, meldt Bloomberg.
Xbox maakt deze store ook niet alleen: er wordt veel gesproken met partners die interesse hebben in deze store. Apple en Google pikken een flink graantje mee wanneer er iets verkocht wordt via hun stores. Partners van Xbox hebben dan ook interesse in een toekomst waarin ze meer keuze hebben in waar ze een game aanbieden.

Wanneer komt Xbox met een eigen mobile store?

Het lijkt erop dat Xbox deze store over niet al te lange tijd wil gaan lanceren. Volgens Spencer zijn we geen meerdere jaren verwijderd van de lancering, wat zou kunnen betekenen dat de nieuwe store in 2024 al beschikbaar is. Dat zou Microsoft ook goed uitkomen, aangezien het de mobile games van Activision Blizzard dan vrij snel na de overname van dat bedrijf via een eigen store kan gaan aanbieden.