Xbox verkoopcijfers worden om deze reden niet meer gedeeld

News
donderdag, 30 november 2023 om 18:30
xbox series xf1637772091
Microsoft wordt samen met Nintendo en Sony tot de “grote drie” gerekend. Als enige van deze drie partijen maakt Microsoft nooit bekend hoeveel consoles er verkocht zijn. Het bedrijf legt nog eens uit waarom.
Sinds 2015 is het grotendeels onzeker heoveel Xbox-consoles er worden verkocht. De aanname is dat Microsoft meestal ver achterloopt op de concurrentie, wat misschien een reden is dat de cijfers niet worden gedeeld. Maar volgens Microsoft zelf zit er iets heel anders achter.
Tijdens een top van de bank Wells Fargo legt Xbox CFO Tim Stuart uit dat de console-verkoop van Xbox geen goed beeld geeft van hoe Xbox als merk presteert (via GameSpot). Aanvankelijk kreeg Xbox veel te horen dat het vreemd was om de cijfers niet te delen, maar volgens Stuart moet er ook gekeken worden naar content en diensten. Hoeveel geld er verdiend wordt en hoeveel klanten er zijn is de beste maat voor het succes van Xbox en dan heeft het geen zin om alleen naar consoleverkopen te kijken.

“Xbox-verkoop is in veel markten niet relevant”

Stuart wijst er bovendien op dat er veel markten zijn waar Xbox actief is, waar de console sowieso niet zo belangrijk is. In bijvoorbeeld Afrika, India en Zuidoost-Azië is mobile gaming veel groter. Wereldwijd zit het potentiële publiek voor mobile gaming in de miljarden, terwijl console en PC goed zijn voor een paar honderd miljoen.
Ondanks dat Xbox geen cijfers deelt van de console-verkoop, zijn er wel schattingen. Naar verluidt is de verkoop van de Series X nu minder dan de helft dan die van de PS5. Ook vergeleken met de Xbox One verkoopt hij minder. Daar komt bij dat de verkoop in Europa in het afgelopen jaar nogal is ingestort.

Populair Nieuws