Xbox komt al snel met concurrentie voor Apple en Google

News
maandag, 20 maart 2023 om 15:30
xbox remote playf1610979878
Xbox gaat steeds verder met het uitbreiden van het gaming-merk. Mogelijk komt het bedrijf zelfs volgend jaar al met concurrentie voor Apple en Google op het gebied van het aanbieden van mobile games.
Sony is niet de enige partij die tegen de overname van Activision Blizzard is. Google heeft namelijk ook al bijna direct protest aangetekend. Dat klinkt misschien als een vreemde partij, aangezien Xbox geen directe concurrent is van Google. Maar dat blijft niet het geval als het aan Xbox ligt.
Er zijn namelijk plannen om een Xbox mobile game store te lanceren, waarbij gebruikers een nieuwe manier hebben om games en apps te installeren op hun Android of iOS smartphone. En die mobile game store komt mogelijk al sneller dan verwacht.
In gesprek met The Financial Times laat Phil Spencer namelijk weten dat de store er al volgend jaar aan kan komen. Dat komt door een nieuwe wet die gelanceerd.

“De Digital Markets Act die eraan dat komt, dat zijn de dingen waar we voor aan het plannen zijn. Ik denk dat het een enorme mogelijkheid voor ons is.”

Geen monopolie voor Apple en Google

De Digital Markets Act is een nieuwe wet die is ondertekend door het Europese Parlement in september. De wet zal in werking treden op 2 mei 2023, maar de effecten ervan zullen pas later merkbaar zijn. De wet zal namelijk digitale ‘gatekeepers’ opsporen die beschuldigd worden van het misbruiken van hun macht om andere bedrijven deel te laten nemen aan digitale verkopen.
Apple en Google zullen met de App Store en Play Store nagenoeg zeker worden aangemerkt voor de wet. Vanaf 6 maart 2024 zullen de bedrijven toe moeten staan dat andere bedrijven ook toegang krijgen tot hun platform. Dat moment wil Xbox dus gebruiken om haar eigen mobile game store te lanceren op iOS en Android.