Microsoft geeft toe dat Xbox de console-oorlog heeft verloren

News
vrijdag, 23 juni 2023 om 16:30
xbox vs ps5f1596704708
Microsoft doet er alles aan om de overname van Activision Blizzard door te laten gaan. Zo geeft het bedrijf nu toe dat Xbox de console-oorlog heeft verloren van Sony en Nintendo.
De hoorzitting tussen de FTC en Microsoft is gisteren van start gegaan. De Amerikaanse waakhond wil voorkomen dat de overname van Activision Blizzard doorgaat, omdat de FTC vreest dat Microsoft anders te machtig wordt op de gamemarkt.
Microsoft claimt alleen dat dat helemaal niet het geval zou zijn. Sterker nog, de uitgever claimt nu dat Xbox de console-oorlog al sinds 2001 heeft verloren van Sony en Nintendo. Dat blijkt uit het document dat is aangeleverd door Microsoft aan de rechtbank, zo meldt IGN. En ook nu loopt Xbox nog ver achter op de concurrentie.

“De Xbox-console staat al drie jaar op de derde plaats (van de drie) achter PlayStation en Nintendo wat verkoopcijfers betreft. In 2021 had Xbox een aandeel van 16% procent, terwijl Nintendo en PlayStation een aandeel hadden van respectievelijk [geredigeerd] en [geredigeerd]. Ook wat betreft de inkomsten uit consoles en het aandeel consoles dat momenteel door gamers wordt gebruikt ("installed base"), blijft Xbox achter met 21 procent, terwijl PlayStation en Nintendo een aandeel van respectievelijk [geredigeerd] en [geredigeerd] hebben.”

Vrees voor Xbox-exclusives

De FTC wil de overname ook niet laten doorgaan, omdat het vreest dat minder gamers in aanraking kunnen komen met populaire franchises. Microsoft zou namelijk games als Call of Duty en andere gewilde titels exclusief maken voor de Xbox-consoles en PC. Als voorbeeld wijst de FTC naar de exclusiviteit van Bethesda games.
Daar is nu ook nog een Xbox-exclusive bij gekomen. Uit de rechtszaak blijkt namelijk dat de Indiana Jones game van MachineGames, dat onderdeel is van Bethesda, alleen zal uitkomen op PC en de Xbox-consoles.

Populair Nieuws