Xbox al heel lang “bang” voor einde van consoles

News
dinsdag, 12 maart 2024 om 7:00
xboxf1625226596
Microsoft stopt nog niet met het maken van consoles, zo gaf het bedrijf nog niet al te lang geleden aan. Maar het bedrijf is vaak de eerste die zegt dat consoles op een dag gaan verdwijnen. Voormalig Xbox-baas Peter Moore zegt zelfs dat Microsoft daar al heel lang geleden bang voor was.
De afgelopen twee generaties horen we af en toe van de Xbox-top dat het geen garantie is dat consoles blijven bestaan. Momenteel lijkt Microsoft bijvoorbeeld te geloven dat de cloud ze overbodig kan maken. Het is alleen zeker geen recente zorg dat consoles gaan verdwijnen: voormalig Xbox-baas Peter Moore vertelt IGN dat die vraag al gesteld werd in 2007, tijdens de Xbox 360-generatie.
Destijds was het alleen niet per se de cloud die Xbox deed "vrezen" dat de laatse console-generatie al was aangebroken. Zo werd gedacht dat tv’s tegen het einde van die generaties misschien een chip zouden hebben om gamen zonder console mogelijk te maken. Ook dacht Xbox dat een renaissance van PC-gaming de Xbox irrelevant kon maken.

Xbox 360 en One hoefde nog niet bang te zijn voor game streaming

Hoewel 2007 achteraf vrij vroeg lijkt om al na te denken over het einde van consoles, waren er volgens Moore destijds genoeg ontwikkelingen om in de gaten te houden op het gebied van gaming. Het internet werd bijvoorbeeld snel beter en steeds minder huishoudens zaten zonder. Tegen de tijd dat de Xbox 360-generatie voorbij was, was streaming bij andere media al heel normaal.
Dat er uiteindelijk een opvolger kwam voor de Xbox 360 in de vorm van de Xbox One, is volgens Moore dat game streaming heel anders is dan het streamen van andere media. Games waren destijds 30 tot 40 GB, terwijl muziek maar een paar MB per nummer was. Bovendien is het streamen van film en muziek passief, terwijl een game ook input krijgt van de gebruiker.

Populair Nieuws