X, voorheen Twitter, straks niet meer gratis

News
dinsdag, 19 september 2023 om 15:30
De meeste social media-platforms zijn gratis te gebruiken. Dat geldt ook voor Twitter/X, al is er een betaald abonnement mogelijk. Nu laat Elon Musk weten dat er plannen zijn om het platform helemaal betaald te maken.
Sinds Elon Musk Twitter heeft overgenomen voert hij de ene controversiële wijziging na de andere door. Onlangs veranderde hij bijvoorbeeld de naam van het platform in X, volgens velen geen verbetering. Daarvoor introduceerde hij een abonnement voor blauwe vinkjes, waardoor de vinkjes meteen waardeloos werden als methode om te verifiëren of een account ook echt eigendom was van de persoon die het beweerde te vertegenwoordigen.
Nu laat Musk weten dat betalen voor Twitter binnenkort mogelijk geen keuze meer is. Twitter bereid zich voor op een nieuw systeem waarbij alle Twitter-gebruikers een klein maandelijks bedrag moeten betalen, zo vertelde Musk in gesprek met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu. Musk ziet dit als de enige manier om af te rekenen met bots op het platform.
Al direct na zijn overname van Twitter/X had Musk het veel over het bestrijden van bots. Volgens Musk zal het in de lucht houden van bot-accounts snel te duur worden als dat een paar dollar per maand kost. Nu kost het “een fractie van een cent” om een bot te runnen, maar tegen een hoger maandbedrag zal het volgens Musk voor veel mensen onbetaalbaar worden om nog meerdere bot-accounts te maken.

Twitter verliest veel geld sinds overname

Waar Musk het niet over heeft is dat Twitter momenteel veel geld verliest. Er zijn steeds meer partijen die niet willen adverteren op Twitter omdat het leiderschap onder Musk grillig is en omdat er sinds de overname meer haatberichten op het platform staan (dat laatste was ook een gespreksonderwerp voor Musk en Netanyahu). Mogelijk is de verplichte betaling ook een manier om te compenseren voor het weglopen van adverteerders.