Worden er nog meer Formule 1 races geannuleerd?

News
vrijdag, 17 februari 2023 om 12:30
f1 gp zandvoort 2021f1660809842
Oorspronkelijk stonden er voor 2023 maar liefst 24 races op de kalender. De Grand Prix van China is alleen al geannuleerd en de mogelijkheid is aanwezig dat nog meer races van de planning worden gehaald.
De Formule 1 organiseert races over de hele wereld, van Canada tot aan Australië. De sport heeft alleen ook veel kritiek gekregen op de landen die het precies uitkiest, die de eer krijgen op een Grand Prix te hosten. Zo hebben verschillende landen op de kalender niet een al te beste staat als het gaan om mensenrechten, gelijkheid voor vrouwen en LGBTQ-personen.
Vorig jaar heeft de Formule 1 al laten zien dat er grenzen zijn voor een gastland. De Grand Prix van Rusland werd namelijk snel geannuleerd na de invasie van Oekraïne en ook dit jaar staat de race niet op de kalender. Maar hoe zit het met andere organiserende landen die mensenrechten schenden? F1 CEO Stefano Domenicali legt uit aan Sky Sports dat een Grand Prix geannuleerd kan worden in het ergste geval.

“We geven om dit onderwerp en in de landen waarin we racen, hebben we duidelijk voorwaarden gesteld: als wij zien dat het niet de goede richting op gaat, dan hebben we het recht om meteen de samenwerking te ontbinden. Er zijn onafhankelijke beoordelaars die het in de gaten houden.”

Verandering door F1?

Domenicali wil alleen niet snel een race annuleren wanneer een gastland de mensenrechten schendt. De CEO gelooft namelijk dat de sport een impact kan maken ‘wanneer het naar landen gaat waar er een bereidwilligheid getoond wordt om te veranderen’. Door de spotlight die de Formule 1 biedt, kan volgens Domenicali de verandering in een stroomversnelling raken.
Aan de andere kant wordt het organiseren van grote sportevenementen in controversiële landen juist gezien als sportwashing. Doordat een organisatie als de Formule 1 een Grand Prix organiseert in het land, wordt dat als een soort goedkeuring gezien voor wat er gaande is in het land.