‘WhatsApp wordt compatibel met andere chat apps’

News
maandag, 11 september 2023 om 10:00
whatsappf1631522124
Met WhatsApp kun je alleen berichten sturen naar en ontvangen van andere WhatsApp-gebruikers. Maar dat gaat waarschijnlijk veranderen. Een nieuwe bèta lijkt te bevestigen dat je binnenkort ook berichten kunt sturen naar gebruikers van andere berichtendiensten.
De EU probeert de macht van techreuzen als Apple en Meta (het moederbedrijf van WhatsApp) te beperken. Daarvoor is een nieuwe wet aangenomen die zogenaamde “gatekeepers” op de markt verplicht om te werken met kleinere concurrenten. WhatsApp wordt gezien als gatekeeper en moet daarom vanaf maart 2024 berichten kunnen sturen naar gebruikers van andere apps.
Nu is ontdekt dat WhatsApp ook aan die functionaliteit werkt. Er is een nieuw scherm ontdekt in de nieuwe bèta met de naam third-party chats, zo meldt WABetaInfo. Het is ook voor bètagebruikers nog onmogelijk om deze feature te gebruiken, maar hier zullen dus waarschijnlijk je chats met andere apps te zien zijn.

WhatsApp privacy grote zorg onder EU-wet

Toen de nieuwe EU-wet nog niet was aangenomen waren er meteen veel zorgen over de privacy van gebruikers. Veel apps waarvoor WhatsApp de deuren open moet gooien gebruiken namelijk andere versleuteling en beveiliging dan WhatsApp. Dat kan betekenen dat de hele app minder veilig wordt.
Het duurt nog een paar maanden voordat WhatsApp en andere grote diensten verplicht zijn om echt te gaan werken met kleinere apps. De functie hoeft pas ergens in maart 2024 te worden uitgerold. Tegen die tijd zal blijken hoe het privacy-vraagstuk wordt aangepakt.