EU wil grote chat-apps zoals WhatsApp laten werken met kleine apps

News
vrijdag, 25 maart 2022 om 12:00
2021 09 07 whatsappf1631050886
Hoewel online communicatie makkelijker dan ooit is, wil dat nog wel eens tegenvallen als je niet dezelfde chatdienst gebruikt als degenen met wie je een gesprek wil voeren. Maar daar kan zomaar verandering in gaan komen. De EU wil namelijk dat grote diensten zoals WhatsApp en iMessages gaan werken met kleinere diensten.
De EU wil de nodige wetgeving doorvoeren om te voorkomen dat er monopolies ontstaan in de digitale markt. Als onderdeel daarvan wil de unie dat grote berichtendiensten zoals WhatsApp, Facebook Messenger en iMessages hun apps laten werken met kleinere diensten, als die daar om vragen. Zo kunnen gebruikers van verschillende apps toch met elkaar communiceren.
Op deze manier moeten gebruikers meer mogelijkheden krijgen om een app naar keuze te gebruiken, in plaats van dat ze gedwongen worden voor één van de grote spelers te kiezen. Of de grote diensten ook met elkaar compatibel moeten worden is nog onduidelijk. De wet zou grote spelers in ieder geval dwingen om hun systemen open te gooien.
Op het moment is de nieuwe wet nog niet aangenomen, maar als dat wel gebeurt hebben de grote spelers maar weinig tijd om zich er aan te gaan houden. De wet gaat maar iets meer dan zes maanden nadat hij wordt aangenomen in. Daarna kunnen bedrijven die zich er niet aan houden boetes krijgen tot wel 10 procent van hun wereldwijde opbrengsten, bij herhaalde overtredingen kan dat 20 procent worden.

Apple vreest voor privacyproblemen

Zoals te verwachten viel zijn techbedrijven niet altijd blij met het wetsvoorstel. Apple geeft tegenover The Verge aan zich zorgen te maken dat de nieuwe wet tot problemen met privacy kan leiden. Ook is het bedrijf band inkomsten mis te lopen op systemen waarin veel geïnvesteerd is.
Meta, de eignaar van Facbook en Whatsapp werd door The Verge ook gevraagd om een reactie. Deze is nog niet gegeven.