Wederom klachten wegens misleiding Tiktok

  TikTok is nogal eens in opspraak geraakt, maar de afgelopen tijd was het relatief rustig rondom het platform. Nu dienen consumentenorganisaties weer een klacht in tegen TikTok wegens het misleiden van haar gebruikers.

  Dat meldt de Consumentenbond in een post op haar website. TikTok zou haar gebruikers misleiden, oneerlijke voorwaarden kennen en kinderen niet voldoende beschermen tegen ongepaste inhoud. Daarom wil de Consumentenbond, samen met andere consumentenorganisaties dat toezichthouders van overkoepelende organisaties BEUC en het Europese netwerk van toezichthouder CPC ingrijpen.

  De organisaties die hun krachten bundelen komen onder andere uit landen als België, Cyprus, Denemarken, Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje en Zweden.

  TikTok is niet duidelijk over welke gegevens het precies verzamelt en op welke manier het deze verwerkt. De voorwaarden zijn al helemaal niet op zo'n manier geschreven dat een kind ze kan begrijpen. Terwijl dat voor deze jonge en kwetsbare doelgroep juist zo belangrijk is.

  Sandra Molenaar, directeur bij de Consumentenbond

  Voorwaarden van TikTok zijn onacceptabel

  De organisaties die samen de klacht indienen, vinden verder dat TikTok geen recht heeft om video's van gebruikers zomaar opnieuw te gebruiken en zich de rechten ervan kan toe-eigenen. Dit is een van de voorwaarden die TikTok aan haar gebruikers stelt. Daarnaast is het aantal verborgen advertenties op TikTok veel te hoog, zonder dat daar een waarschuwing over gegeven wordt. Daarbij is er ook nog een behoorlijke hoeveelheid schadelijke inhoud op TikTok voor de jongere gebruikers.

  De voorwaarden van het sociale platform zijn dan ook onacceptabel zoals ze nu zijn volgens de organisaties, helemaal voor de kwetsbare doelgroepen. Hierdoor is het voor hen niet mogelijk om de sociale media onbezorgd te gebruiken. Of de toezichthouders actie ondernemen is nog niet bekend.

  Even geleden kwam TikTok nog in het nieuws, omdat er een downloadverbod dreigde, maar op het laatste moment niet doorging. Verder was er ook een overnamestrijd voor het platform, die nu niet meer door lijkt te gaan.

  Loading...
  x

  © 2005 - 2021 Alle rechten voorbehouden.