Wat veroorzaakte de storing bij Facebook?

News
woensdag, 06 oktober 2021 om 8:30
facebook 1903445 1920f1633441471
Je hebt er ongetwijfeld wel last van gehad: de gigantische storing bij Facebook die ervoor zorgde dat WhatsApp, Instagram en Facebook urenlang niet meer werkten. Maar hoe ontstond deze storing eigenlijk? Het lijkt mis te zijn gegaan bij de routers die de communicatie tussen de verschillende datacenters van Facebook verzorgen.
De apps zijn weer beschikbaar en Facebook heeft inmiddels ook laten weten waarom deze storing er was. Volgens het bedrijf waren het defecte configuratie aanpassingen aan de routers die de storing van ruim zes uur lang begonnen. Zo'n 3,5 miljard gebruikers hadden geen toegang meer tot social media.
In een verklaring laat Facebook weten dat aanpassingen aan de routers problemen veroorzaakten in de communicatie tussen datacenters. Daardoor vielen de verschillende diensten die het bedrijf levert uit.

Dit zeggen de experts

Facebook zelf geeft verder geen informatie meer, maar volgens experts komt de storing door een routinematige update van de Border Gateway Protocol. Dit systeem zorgt voor het verkeer tussen verschillende providers. Dit systeem maakt van alle computers en servers een gigantisch groot netwerk. Via dat netwerk kan iedereen dus Facebook op.
Nu lijkt het er op dat dit Border Gateway Protocol maandag uitgeschakeld was. Dit zorgde er voor dat het platform in feite verdwenen was van het internet. Hoogstwaarschijnlijk kwam dit door een menselijke fout, misschien sabotage binnen het bedrijf. Facebook heeft een onderzoek opgezet om te zien waar het mis ging. Dat iemand van buiten het bedrijf gehackt heeft blijft vooralsnog onwaarschijnlijk. De diensten van Facebook zijn inmiddels gelukkig weer online.