VS beschuldigt Sony van 'anti-consument praktijken' in Japan

News
dinsdag, 28 maart 2023 om 14:00
pexels kerde severin 5961216f1633603917
De strijd tussen Sony en Microsoft om de overname van Activision Blizzard heeft een verrassende wending genomen. Sony wordt nu door de VS namelijk beschuldigd van ‘anti-consument praktijken’ in Japan.
Sony doet er alles aan om de overname van Activision Blizzard te stoppen. De Japanse uitgever is namelijk bang dat Microsoft de Call of Duty-franchise exclusief maakt. Volgens Sony zou de overname dan ook niet goed zijn voor consumenten.
Dat argument kaatst nu alleen terug richting Sony. Leden van het Amerikaanse Congres hebben namelijk vraagtekens gezet bij de praktijken van de uitgever in Japan. Sony wordt ervan beschuldigd dat het ‘anti-competitief gedrag’ vertoont en dat het wordt toegelaten door de Japanse regering. Dat meldt Politico.

“Er is mij verteld dat Sony een monopolie van 98 procent van de markt voor high-end games heeft, maar de Japanse regering heeft Sony toegestaan zich schuldig te maken aan duidelijk anti-competitief gedrag door middel van exclusieve overeenkomsten en betalingen aan uitgevers van games.”

Wat voor effect hebben de acties van Sony?

Volgens de Congresleden zorgt het gebrek aan actie door de Japanse regering ervoor dat ‘Amerikaanse bedrijven hevige nadelen ondervinden’. Het gedrag van Sony zou ‘echte impact’ hebben op de zaken van Microsoft en andere Amerikaanse ontwikkelaars en uitgevers die globaal hun games uitgeven.
David Cuddy, de woordvoerder van Microsoft, laat aan Axios weten dat ‘de anti-competitieve tactieken van Sony het verdienen om over gesproken te worden’. De uitgever moedigt verder onderzoek aan om te zorgen voor ‘een gelijk speelveld’ in de game-industrie.