Sony: "PlayStation kan niet op tegen Xbox-exclusive Call of Duty"

News
vrijdag, 17 maart 2023 om 9:00
call of duty modern warfare 2 2022f1660316926
Sony heeft nog maar eens benadrukt hoe belangrijk het is dat de overname van Activision Blizzard door Microsoft niet doorgaat. Dat zou een mogelijk verlies van de Call of Duty serie voor het PlayStation platform kunnen betekenen. Sony beweert nu dat het daarmee onmogelijk zou kunnen concurreren.
Het juridische steekspel rond de miljardenovername van Activision Blizzard door Microsoft levert steeds meer interessante details op. De strijd lijkt zich de laatste tijd vooral te concentreren op Call of Duty, de game-reeks die al dan niet console exclusive zou kunnen worden zodra de overname beklonken is.
In nieuwe documenten die Sony ingebracht heeft bij de CMA, de Engelse Competition and Markets Authority (CMA) argumenteert Sony dat Microsoft na de overname "zowel de mogelijkheid als de reden" heeft om de competitie de toegang tot Activision-content te onthouden of te beperken. Dat zou dan direct schade berokkenen bij zowel consumenten als de competitie'.
In de voorlopige bevindingen had de CMA al geconcludeerd dat Microsoft 'de mogelijkheid zou hebben om PlayStation, inclusief de Store en abonnementsdiensten af te sluiten', terwijl Call of Duty 'een belangrijk onderdeel is van het totale spelaanbod op de Playstation. De franchise levert bovendien een belangrijke bijdrage aan de omzet, en de verkoop van de console.
Sony beargumenteert nu dat Call of Duty enorm belangrijk is voor het platform vanwege een aantal redenen. Sony noemt daarbij dat Call of Duty in negen van de laatste tien jaar de meest verkochte titel op het platform is, in 2021 populairder was dan andere grote namen als Fortnite, GTA en FIFA. Sony zou, volgens zichzelf, een miljardenverlies zou lijden als de shooter niet langer beschikbaar zou zijn op het platform.
activision blizzard hqf1627465674

Call of Duty is "te groot om exclusive te zijn"

Naast alle ander argumenten over de console exclusiviteit van Call of Duty, meldt het document van Sony wel een belangrijke stelling. Het bedrijf zegt zich niet te kunnen wapenen tegen het eventuele verlies van Call of Duty, aangezien Sony eigenlijk geen vergelijkbare shootergame heeft. Destiny zou beduidend minder speeluren kennen dan Call of Duty. Ook zou het vrijwel onmogelijk zijn om een serie op te zetten die een vergelijkbaar langlopend en groot succes zou zijn.
Sony wil hiermee aantonen dat Call of Duty dermate groot en belangrijk is, dat deze reeks niet console exclusive mag worden. Ondanks dat Microsoft al eerder heeft aangeboden dat Call of Duty nog 'meerdere jaren' op PlayStation blijft, ziet Sony dat dus duidelijk anders. Microsoft heeft de afgelopen tijd veel deals gesloten met onder anderen Nintendo over het verschijnen van Call of Duty op hun platform. Ook wil Microsoft graag een Call of Duty contract met Sony afsluiten. Of dit voldoende is om de CMA te overtuigen is nog allerminst duidelijk.
De overnamestrijd rond Activision Blizzard gaat de komende weken tot een kookpunt stijgen. De CMA heeft zichzelf tot 26 april de tijd gegeven om tot een definitieve uitspraak te komen. Mocht die uitspraak gunstig uitpakken voor Microsoft, dan zijn ze er nog steeds niet. Ook de Europese Commissie en de Federal Trade Commission van de VS moeten de deal nog goedkeuren. Wordt ongetwijfeld nog vervolgd.