VK mogelijk akkoord met Activision Blizzard overname

News
vrijdag, 24 maart 2023 om 16:00
activision blizzard hqf1627465674
Microsoft heeft al meer dan een jaar geleden aangekondigd Activision Blizzard over te willen nemen. Dat is alleen een grote deal en er zijn nog wat hordes te gaan voordat hij rond is. Het ziet ernaar uit dat één van die hordes genomen is: de Britse waakhond CMA stelt zich een stuk milder op tegenover de deal.
De overname van Activision Blizzard wordt nog door een aantal belangrijke waakhonden onderzocht. Zo moeten de EU, de Britse CMA en de Amerikaanse FTC hun goedkeuring nog geven. In februari had de CMA nog grote zorgen over de overname, maar na nader onderzoek staat de waakhond er anders in.
In een aanvulling op de voorlopige bevindingen van de CMA is te lezen dat het orgaan niet langer vreest dat Microsoft te dominant wordt op de console-markt. Nieuw bewijs suggereert dat de overname van Activision Blizzard “niet zal leiden tot een substantiële afname van concurrentie wat betreft console gaming in het VK”. Met name de visie van de CMA op Call of Duty is veranderd.
Aanvankelijk meende de CMA dat Microsoft reden zou hebben om de game een Xbox exclusive te maken. Microsoft heeft in de tussentijd met allerlei deals al aangegeven dat dat voorlopig niet het plan is. Nieuw inzicht in het koopgedrag van Call of Duty-spelers heeft de CMA er bovendien van overtuigd dat Microsoft verlies zou draaien als het Call of Duty een Xbox-exclusive zou maken.

Mag Microsoft Activision Blizzard overnemen?

Het ziet er dus naar uit dat de CMA de overname nu mogelijk goed gaat keuren. Wel vreest de CMA nog steeds dat Microsoft te dominant kan worden op het gebied van cloud gaming, iets wat nog meegenomen wordt in de uiteindelijke beslissing die in april komt. De EU en de FTC moeten ook nog tot een beslissing komen, de deadline daarvoor is door de EU uitgesteld.