VPN op iPhone is nog steeds onveilig

News
vrijdag, 19 augustus 2022 om 10:00
iphone 13 pro familyf1632137276
Er zijn verschillende redenen om VPN te gebruiken, waarvan het beveiligen van je online-verkeer een grote is. Maar een VPN blijkt op een iPhone helemaal niet zo effectief. Sterker nog, het gebruik van een VPN is op een iPhone zelfs onveilig.
Onderzoeker Michael Horowitz heeft vastgesteld dat meerder VPN diensten op iPhones niet naar behoren werken. Wanneer je een VPN inschakelt krijg je een ander IP-adres en nieuwe DNS-servers. Het is vervolgens de bedoeling dat alle bestaande internetverbindingen sluiten en al je dataverkeer via een VPN-tunnel gaat.
Maar dat blijkt niet te gebeuren: niet alle verbindingen sluiten, waardoor er nog steeds data buiten de tunnel wordt verzonden. Zo kan onversleutelde data bijvoorbeeld bij je provider terechtkomen. Het probleem is geen DNS-lek, maar een datalek dat bij meerdere apps voorkomt.
Het is bovendien geen nieuw probleem. In 2020 werd dezelfde kwetsbaarheid aangetroffen in iOS 13.3.1. Apple beloofde destijds dat het een oplossing zou brengen in eupdate. Maar inmiddels zijn we bij iOS 15.6 en zijn er nog steeds problemen.
apple 132960

Gaat Apple dit oplossen voor de iPhone 14?

Er is een nieuwe iPhone en daarmee een nieuwe versie van iOS in aantocht. Het zou kunnen dat de problemen daarin eindelijk worden opgelost, maar Apple heeft over deze specifieke kwestie niets gezegd.
Overigens zijn er wat mogelijkheden om het probleem zelf op te lossen. Zo zou je na het inschakelen van je VPN vliegtuigstand even aan en weer uit kunnen zetten, om zo te zorgen dat alle bestaande verbindingen sluiten. Een reboot van je apparaat is ook een optie. Michael Horowitz heeft alleen twijfels of dat 100 procent effectief is en uiteindelijk is het natuurlijk aan Apple om te zorgen dat je een VPN zonder verdere obstakels kunt gebruiken.