Voormalig PlayStation-baas maakt zich zorgen over de game-industrie

News
woensdag, 25 oktober 2023 om 15:30
playstation 5f1603819462
Hoewel de overname van Activision Blizzard is goedgekeurd, zijn er nog steeds argumenten tegen de overname. Een voormalige PlayStation-topman waarschuwt bijvoorbeeld voor eenheidsworst. Bovendien heeft hij nog andere zorgen voor de toekomst.
Shawn Layden, de voormalige CEO van Sony Interactive Entertainment America, is er niet blij mee dat er zoveel game bedrijven worden overgenomen, zo laat hij weten in de Lan Parties podcast. Overnames zijn een groot onderwerp sinds Microsoft besloot Activision Blizzard te kopen. Volgens Layden kan een overname positief zijn, bijvoorbeeld als een studio anders had moeten sluiten.
Maar hij waarschuwt ervoor dat consolidatie in de game-industrie negatieve gevolgen kan hebben voor creativiteit. Onafhankelijke creativiteit gaat vaak verloren wanneer een studio onderdeel wordt van een groot geheel. “Wanneer je van honderden stemmen naar een paar dozijn stemmen gaat, gaan er stemmen verloren,” meent Layden.
Een ander gevaar dat op de loer ligt, is dat er een eenheidsworst onstaat wat betreft het soort games dat gemaakt wordt. Veel studio’s houden zich volgens Layden bezig met dezelfde paar genres. Maar dan trek je op den duur minder spelers aan: wie 15 jaar nee heeft gezegd tegen Call of Duty gaat het niet ineens wel spelen, stelt Layden.

Game-preservatie grote zorg van voormalig PlayStation baas

Maar overnames zijn niet het enige waar Layden zich zorgen over maakt. Hij ziet ook dat er maar weinig bedrijven zijn die hun best doen om oudere games te preserveren en speelbaar te houden voor een nieuw publiek. Hij vindt het belangrijk dat nieuwe generaties oudere games kunnen spelen en noemt het crimineel dat de industrie niet meer doet om daarvoor te zorgen.
Daarin is Layden overigens niet alleen. Eerder dit jaar bleek al uit onderzoek dat er maar heel weinig oudere games daadwerkelijk legaal te spelen zijn. In veel gevallen ligt wetgeving rondom copyright in de weg om games echt te kunnen preserveren.

Populair Nieuws