VK wil dat leeftijd van gamers gecontroleerd wordt

News
donderdag, 16 februari 2023 om 19:00
call of duty modern warfare 2 headerf1666858860
Net als veel andere media hebben games een leeftijdsclassificatie. Wie jonger is dan er op het doosje staat mag een game eigenlijk niet spelen. Het Verenigd Koninkrijk wil graag dat games gaan controleren of spelers zich daaraan houden.
Hoewel games een leeftijdsclassificatie hebben, kan elke speler van bijvoorbeeld Call of Duty beamen dat het redelijk makkelijk is om een game waar je eigenlijk te jong voor bent toch te spelen. Dat wil de Information Commisisioner’s Office in het Verenigd Koninkrijk anders hebben (via Eurogamer). Om kinderen te beschermen wil deze instantie graag dat games met een “redelijke mate van zekerheid” vaststellen of een speler daadwerkelijk oud genoeg is om een bepaalde game te spelen.
Het is alleen niet duidelijk wiens verantwoordelijkheid dat moet worden. Er wordt niet gezegd of bijvoorbeeld de uitgever van een game, of de maker van het systeem waarop de game gespeeld wordt de leeftijd moet controleren. Ook is er geen richtlijn voor hoe de controle uitgevoerd zou moeten worden.

Nog meer gaming richtlijnen voor kinderen

Het wordt ook aangeraden dat het gedrag van kinderen niet wordt gevolgd voor marketing-doeleinden. Ook is het de bedoeling dat kinderen aangemoedigd worden om regelmatig even pauze te nemen van het gamen. Er mag geen druk zijn om te blijven spelen voor bijvoorbeeld speciale in-game items.
Dit alles is onderdeel van een hele lijst aan ideeën om kinderen beter te beschermen bij het spelen van games. Hoe realistisch het is om het door te voeren of eventueel te verlpichten moet blijken. Er wordt vaker met weinig succes geprobeerd om bepaalde dingen in games, zoals lootboxes, aan te pakken.