EU onderzoekt impact van lootboxes

News
zondag, 22 januari 2023 om 15:00
vermelding lootbox winkans wordt verplicht 153370f1674231387
Het Europese Parlement is een uitgebreid onderzoek gestart naar de gevolgen van lootboxes in games. Populaire titels als FIFA en Overwatch gebruiken de lucratieve kistjes om spelers veel geld afhandig te maken in ruil voor dozen waarbij spelers op voorhand niet precies weten wat ze krijgen. Het parlement gaat nu onderzoeken wat hiervan de gevolgen zijn.
Met het onderzoek wil de Europese Unie uiteindelijk toewerken naar een concrete aanpak voor hoe de mechanic in games geïmplementeerd mogen worden in Europa. Zo moet de consument uiteindelijk beter beschermd gaan worden tegen de negatieve gevolgen van lootboxes. Vooral voor de jongere speler is dit belangrijk.
Het rapport beschrijft het effect van lootboxen op kinderen als één van de grotere redenen om de gevolgen te ondeerzoeken. Ook wordt verslaving in het rapport genoemd. Hierbij staat centraal of lootboxes worden ingezet op een manier die verslavend werkt om spelers op die manier geld afhandig te maken.
fifa 23f1658388766

Nog geen verbod op lootboxen

Game-ontwikkelaars en uitgevers hoeven zich in eerste instantie geen zorgen te maken. Het rapport benadrukt dat met het onderzoek nog niet gekeken wordt naar een verbod op lootboxen. Dit is in Nederland zelf wel gedeeltelijk het geval.
Een paar jaar geleden werd de manier waarop lootboxen in games verwerkt zitten onder de loep genomen door de kansspelautoriteit. Hierdoor moesten bedrijven als EA duidelijker laten weten hoe groot de kans is dat bepaalde voorwerpen in de kistjes zaten. Andere titels die zich niet wilden aanpassen sloegen een release in Nederland over.

Populair Nieuws