Top 10 langste series aller tijden

Article
zondag, 22 mei 2022 om 11:00
netflix tvf1672401228
Er valt enorm over te twisten wat de ideale lengte is voor een serie. De één wil een serie die precies zo lang is als nodig, de ander wil het liefst nooit een einde zien. Die laatste groep kan aan de onderstaande series het hart ophalen: het zijn namelijk de langste series aller tijden.
De lengte van een serie is lastig te meten: niet elke serie heeft even lange aflveringen en waar de ene ongelofelijk veel seizoenen heeft, heeft een ander weer meer afleveringen. Dit alles om te zeggen dat er misschien nog wat titels op de lijst zijn waar je over kunt twisten. We zijn uitgegaan van Amerikaanse en Britse series, waarbij we soapseries, zoals het ontiegelijk lange Coronation Street, buiten beschouwing hebben gelaten.

CSI: Crime Scene Investigation

Wie zich het begin van onze eeuw kan herinneren is ongetwijfeld op zijn minst vaag bekend met CSI. Het was dé politieserie waar je niet omheen kon. Het feit dat de serie al vrij snel twee succesvolle spin-offs kreeg, was daarin ook een niet onbelangrijke factor.
Uiteindelijk liep de originele CSI het langst met 15 seizoenen en een finale op filmlengte. Er werden in totaal 337 afleveringen gemaakt, wat een pittige binge is als je alles wil zien. Daar komt bij dat er een vervolg is begonnen in de vorm van CSI: Vegas, dus je komt niets tekort als je graag CSI kijkt.

Family Guy

Animatie wordt toch nog vaak gezien als iets voor kinderen, maar op de Amerikaanse televisie is er al jaren ook een markt voor animatie voor volwassenen. Vaak neemt dat de vorm aan van komedie, satire of beide. Family behoort in die categorie tot de giganten.
Er is wel eens discussie over of Family Guy nou daadwerkelijk goed of grappig is. De grenzen worden nogal eens opgezocht en dat leidt af en toe tot de nodige controverse. Toch zijn er genoeg mensen die de serie nog altijd kijken en waarschijnlijk ook kunnen waarderen, anders is het wel vreemd dat de serie tegen het einde van seizoen 20 zit, met seizoen 21 op komst.
grays anatomyf1631628463

Grey’s Anatomy

Ziekenhuisseries kunnen vaak lang lopen en Grey’s Anatomy is geen uitzondering. Al sinds 2005 kunnen we de belevenissen van chirurg Meredith Grey en haar vrienden en collega’s volgen. Dat is lang genoeg dat Grey zelf het van studente tot hoofd van haar afdeling heeft geschopt.
Door de jaren heen zijn de kijkcijfers wat afgenomen, maar succes beleeft de serie nog altijd. Grey's Anatomy is momenteel bezig aan zijn achttiende seizoen en een negentiende is bevestigd. Uiteindelijk zal de serie waarschijnlijk moeten stoppen, maar er wordt duidelijk geen haast gemaakt.

NCIS

Net als ziekenhuisseries kunnen ook politieseries aardig lang doorgaan. We zagen het al bij CSI en als je een beetje met die letters knutselt en er een vierde bij denkt krijg je NCIS. Zeggen dat de serie een groot succes is, is een beetje een understatement.
De vele seizoenen en relatief stabiele kijkcijfers (elk seizoen zit boven de tien miljoen) spreken voor zich, maar daar bovenop heeft de serie ook nog eens vier spin-offs. Een leuk detail is trouwens dat NCIS eigenlijk zelf een spin-off is van de serie JAG. Die show is inmiddels behoorlijk overschaduwd door het succes van NCIS.

Lassie

Waarschijnlijk herken je de naam Lassie wel. Misschien komt het deels van de rijst, maar we durven er ook wel van uit te gaan dat de hond Lassie een belletje doet rinkelen. Deze Rough Collie is misschien wel de beroemdste tv-hond ooit.
De opzet van de serie is eigenlijk vrij simpel: Lassie’s baasje komt in de problemen en Lassie redt hem eruit. Maar een simpele opzet is vaak vrij effectief. Van de originele serie zijn dan ook uiteindelijk 19 seizoenen gemaakt, waarmee Lassie bijna twintig jaar zonder significante onderbreking op tv was.

Law & Order

We zijn weer beland bij een politieserie, al is deze ook voor een deel een rechtbankdrama. Dat is op zich al een bijzondere opzet, maar daar komt ook nog bij dat in de rechtszaken de aanklagers worden gevolgd. De gebruikelijker aanpak is om de verweerders als de ‘goede’ kant te laten zien.
De serie heeft altijd veel verhalen gewoon uit het nieuws geplukt, dus wellicht is het niet verwonderlijk dat je op die manier een lange serie wordt. Je materiaal raakt namelijk (helaas) nooit op. Toch is de serie na het twintigste seizoen een poos van de buis geweest. Maar sinds kort is Law & Order weer terug, dus wie weet hoe lang de serie nog wordt.

Law & Order SVU

Law & Order mag dan aardig lang zijn, de spin-off Law & Order: Special Victims Unit is hem inmiddels voorbij. Hoewel de serie een stuk later is begonnen dan de originele Law & Order, is SVU doorgegaan in de elf jaar dat de originele serie van de buis was. Inmiddels is er geen enkele Amerikaanse live-action serie die meer seizoenen heeft dan SVU.
De serie lijkt qua opzet natuurlijk op de ‘moederserie’ Law & Order, maar in deze serie gaan de meeste zaken om een zedenmisdrijf. Dat enkele feit zorgt voor een andere sfeer in de serie, iets wat het publiek blijkbaar goed kan waarderen. Het zal voor veel mensen ook belangrijk zijn dat de juiste behandeling van slachtoffers een groot onderdeel is van de serie.

Gunsmoke

Met een titel als Gunsmoke had je misschien al geraden dat het hier om een western gaat. Wat iets minder voor de hand ligt is dat deze serie eigenlijk op de radio begon. De tv-serie heeft een eigen continuïteit, maar het is een interessant weetje en iets wat je niet vaak (meer) ziet met tv-series.
De tv-versie werd eigenlijk tegen de wil van één van de bedenkers in gemaakt. Maar dat heeft het succes niet geschaad. Er waren destijds weinig western-series voor volwassenen, dus de serie had in zekere zin een gat in de markt gevonden. Een gat dat werd opgevuld met twintig seizoenen en 635 afleveringen.
the simpsonsf1575015612

The Simpsons

Er zijn weinig tv-series zo iconisch als The Simpsons. Er zijn ook weinig tv-series zo lang als The Simpsons. Sterker nog, als je alleen kijkt naar Amerikaanse tv is het de langste serie aller tijden.
Er zijn inmiddels 33 seizoenen van The Simpsons en hoewel veel mensen vinden dat het al heel lang eigenlijk geen goede serie meer is, lijkt hij niet te stoppen. Bedenker Matt Groening heeft zelfs zijn twijfels of de serie nog wel kan stoppen zonder vrijwel onmiddellijk te worden teruggebracht. Wie weet kijken bij het vergaan van het universum nog steeds mensen naar de stuntelende Homer.
2022 05 17 doctor whof1652802815

Doctor Who

De meeste bekende lange series zijn Amerikaans. Buiten de VS kom je snel uit bij soapseries, maar er is een opvallende uitzondering. Vanuit het Verenigd Koninkrijk komt al bijna zestig jaar de sciencefictionserie Doctor Who. Dat is een tijd waar menig andere serie nog een puntje aan kan zuigen.
We moeten wel toegeven dat Doctor Who niet ononderbroken op tv is geweest: tussen 1989 en 2005 waren er, afgezien van een niet al te succesvolle tv-film, geen avonturen van The Doctor te zien. Toch is vierenveertig jaar (en geen intentie om te stoppen) voor een serie met een doorlopende, zij het warrige continuïteit erg indrukwekkend. We zien het nog niet snel gebeuren in het politiegenre dat zo vaak in deze lijst voorbij is gekomen.

Populair Nieuws