Vergelijking Shogun en Game of Thrones onterecht, vindt regisseur

News
maandag, 04 maart 2024 om 16:30
shogun fx disneyf1709563758
De nieuwe FX-serie Shogun, in Nederland te zien op Disney+, wordt veel vergeleken met Game of Thrones. Maar dat is volgens één van de regisseurs van de serie niet terecht. Hij ziet sterkere banden met een andere HBO-hit.
De nieuwe serie Shogun speelt zich af in Japan aan het begin van een grote burgeroorlog. Gezien deze achtergrond en de politieke intriges in de serie, ligt een vergelijking met Game of Thrones voor velen voor de hand. Regisseur Jonathan van Tulleken, die de eerste twee afleveringen maakte, is het daar alleen niet mee eens.
Als je de serie zou moeten vergelijken met een HBO-serie, gaat Van Tulleken voor Succession, zo vertelt hij Deadline. Shogun gaat volgens de regisseur erg over personages en intrige. Geweld ligt op de loer, maar complotten zijn een veel groter gevaar.
Van Tulleken stelt dat een gesprek in Shogun net zo gevaarlijk kan zijn als letterlijk geweld. Vandaar dat hij Succession, waarin kinderen zonder fysiek geweld strijden om hun rijke vader op te volgen als leider van het familiebedrijf, een treffende vergelijking vindt. Ook de politieke thriller House of Cards vindt Van Tulleken een goede vergelijking.

Waar gaat Shogun over?

Shogun is gebaseerd op een gelijknamig boek uit 1975. In dit verhaal raakt de Engelse John Blackthorne verwikkeld in een grote machtsstrijd binnen Japan. Blackthorne heeft namelijk informatie die bepalend kan zijn voor het conflict.