Verenigd Koninkrijk overweegt wet tegen lootboxes

News
dinsdag, 05 april 2022 om 14:30
fifa 22f1626099250
Er zijn weinig game mechanics zo controversieel als lootboxes. Door veel mensen worden ze gezien als een vorm van gokken, waardoor er ook al vaak sprake van is om het hele concept aan banden te leggen. Ook het Verenigd Koninkrijk overweegt dat nu.
De Britse minister voor media, Julia Lopez, is volgens The Telegraph in gesprek geweest met werknemers van verschillende game-bedrijven. Ze zou overlegd hebben met onder andere EA, Activision Blizzard, Google, Apple en verschillende platformhouders. De gesprekken gingen onder andere over lootboxes.
Lopez zou zich zorgen maken over lootboxes, met name als het gaat om kinderen. Ze wil graag dat uitgevers de verkoop van lootboxes aan kinderen beperken. Als het niet vanuit de uitgevers komt overweegt ze wetgeving om hetzelfde te bereiken.
Volgens de game-uitgevers is er onvoldoende bewijs dat lootboxes daadwerkelijk schadelijk zijn voor kinderen. Zij zien eventuele wetgeving dan ook niet zitten. We kunnen er alleen wel vanuit gaan dat die mening wat gekleurd is.

Overheden vaker tegen lootboxes

Zorgen dat lootboxes een vroeg begin zijn voor een gokverslaving komen vaak voor. Veel overheden hebben zich dan ook al met het concept bemoeid. Zo zijn lootboxes verboden in België.
In Nederland houdt de Kansspelautoriteit lootboxes ook in de gaten. Er werd zelfs een dwangsom opgelegd aan EA vanwege de lootboxes in FIFA. Daarin is de Kansspelautoriteit alleen teruggeroepen door de Raad van State. Deze vindt dat lootboxes niet gelden als kansspel, omdat het maar een klein onderdeel is van een grotere game die niet als kansspel gezien kan worden.