Toch geen dwangsom voor EA wegens FIFA Packs

News
woensdag, 09 maart 2022 om 17:00
fifaf1631545457
EA heeft onterecht een dwangsom opgelegd gekregen wegens FIFA, zo oordeelt de Raad van State. De Nederlandse Kansspelautoriteit beschouwt de voetbalgame als een kansspel vanwege de lootboxes in het spel, maar de Raad van State is het daar niet mee eens. De Packs zijn volgens de Raad maar een klein onderdeel van een groter spel.
EA kreeg in 2020 een dwangsom opgelegd van de Nederlandse Kansspelautoriteit vanwege de lootboxes in FIFA. De autoriteit wilde de boete eigenlijk in 2019 al opleggen, maar EA stapte naar de rechter. De Raad van State schrapt de dwangsom nu alsnog, omdat er volgens de instantie helemaal geen sprake is van een illegaal kansspel.
De lootboxes in FIFA bevatten virtuele voetbalkaartjes waar onder andere spelers in zitten. Die spelers kunnen ingezet worden in de game, maar ook verhandeld worden voor echt geld. Omdat de inhoud van de pakjes willekeurig is en de inhoud economische waarde heeft, is FIFA volgens de Kansspelautoriteit een online kansspel. Daar heeft EA geen vergunning voor en bovendien mogen minderjarigen niet deelnemen aan online kansspelen.

Packs onderdeel van het spel

De Raad van State ziet dat anders. Het openen van de pakjes is geen opzichzelfstaand spel, en daarom is het ook geen kansspel waar een vergunning voor nodig is. De pakjes zijn ‘onderdeel van een behendigheidsspel en voegen een kanselement toe aan het spel’.
Daarnaast wordt volgens de Raad ‘de grote meerderheid van de packs verkregen door en gebruikt voor speldeelname’. De zwarte handel in kaarten of pakjes zou bovendien gering zijn en het zou vooral gaan om handel van volledige accounts.
Met deze beslissing is de eerder opgelegde dwangsom dus van tafel. De Kansspelautoriteit komt later vandaag met een reactie. Of het vonnis ook gevolgen kan hebben voor andere games die lootboxes aanbieden is nog niet bekend.

Populair Nieuws