Loot boxes illegaal voor Belgische kansspelwetten - mogelijk boetes

  Loot Boxes zijn soms net als gokken. Voor je het weet, stop je er veel tijd, geld en moeite in, maar krijg je er niks voor terug. De Belgische kansspelcommissie geeft aan dat Loot boxes illegaal zijn in verschillende spellen.

  Het gaat hier om games als FIFA 18 en Counter Strike: Global Offensive. Deze spellen overtreden de Belgische kansspelwetten. De Belgische kansspelcommissie kan flinke boetes opleggen ale uitgevers de spellen niet aanpassen.

  Populaire spellen waarvan de Loot Boxes illegaal zijn

  De boetes kunnen tot maximaal 1,6 miljoen oplopen. Naast geldboetes kan er ook met een gevangenisstraf van tien jaar worden gestraft als later blijkt dat minderjarigen de dupe zijn van de Loot Boxes. Wanneer dit laatste niet het geval is kunnen geldboetes mogelijk rond de 800.000 euro liggen en als nog een gevangenisstraf van 5 jaar volgen.

  De commissie ziet een spel als een kansspel wanneer er echt geld wordt betaald om daarna kans het hebben op winst of verlies van dit geld. Het toeval moet dan een rol spelen. In games als Overwatch, FIFA 18 en Counter-Strike: Global Offensive is dit het geval. De commissie denkt dat het probleem verder gaat dan deze games, maar heeft vooralsnog enkel naar deze games en Star Wars Battlefront III gekeken.

  Verontrustende kwestie

  Commissie directeur Peter Naessens vindt de huidige gang van zaken verontrustend. In de Belgische krant De Standaard doet hij dan ook de volgende uitspraak:

  "Spelers worden verleid en misleid en geen enkele van de beschermende maatregelen rond kansspelen wordt toegepast."

  Eerder waren loot boxes ook al een discussiepunt in Nederland. Zo werd eerder ook al bekend dat veel loot boxes ook illegaal in Nederland zijn door onze eigen kansspelwetten. De Nederlandse kansspelcommisie maakte hierbij niet bekend om welke spellen het ging, maar het is aannemelijk dat het om de zelfde spellen gaat als in België.

  Ook vanuit de community van games klinkt onvrede over loot boxes. Sommige spellen passen hun loot boxes dan ook aan nadat er veel kritiek was vanaf spelers. De discussie rondom Loot Boxes is daarentegen nog lang niet voorbij. Ook in landen als China is er al een langere tijd kritiek op de loot boxes van bijvoorbeeld de game Sudden Attack.

  Counter-Strike: Global Offensive

  Verkijgbaar vanaf 22 august 2012

  Meer over deze game

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.