Valve verwacht geen problemen met Windows 11 voor Steam Deck

News
dinsdag, 10 augustus 2021 om 16:15
steam deck valve close upf1628604674
De Steam Deck zal gaan draaien op Valve’s eigen besturingssysteem genaamd SteamOS. Gebruikers kunnen alleen ook andere systemen installeren, met Windows 11 waarschijnlijk ook één van de opties.
Volgens Valve wordt de Steam Pack een mobiele PC. Niet alleen vanwege het feit dat je je Steam-bibliotheek aan PC games op het apparaat kan spelen, maar ook omdat je naar eigen smaak het besturingssysteem kan aanpassen. Hoewel de Steam Deck namelijk met SteamOS erop geïnstalleerd wordt geleverd, kunnen eigenaren er ook voor kiezen om bijvoorbeeld Windows 10 erop te zetten.
Maar binnenkort is Windows 10 niet meer het meest recente besturingssysteem van Microsoft, want Windows 11 is recent aangekondigd door het techbedrijf. Om de OS te kunnen installeren op een PC of ander systeem, is een Trusted Platform Module of TPM nodig. Dat houdt in dat het apparaat is kwestie een cryptoprocessor heeft om het besturingssysteem te beveiligen.
Hoewel Valve daar geen rekening mee heeft gehouden tijdens het ontwerpen van de Steam Deck, moet het volgens het bedrijf geen probleem zijn. Dat meldt Greg Coomer in gesprek met PC gamer. De ontwerper van het apparaat zegt dat Valve momenteel aan het praten is met AMD - het bedrijf dat de de chip voor de Steam Deck levert - om ervoor te zorgen dat ‘vanaf een BIOS-niveau alles geaccommodeerd is’.

Steam Deck besturen via de trackpad

Het lijkt een vreemd idee om een ander besturingssysteem te installeren op een handheld console, mede omdat een apparaat meestal wordt gemaakt met oog op een bepaalde OS. Valve heeft wat dat betreft alleen met alles rekening gehouden. Het apparaat heeft namelijk niet alleen de gebruikelijke knoppen en sticks, maar ook een touchscreen en een tweetal touchpads. De besturingssystemen kunnen dus op verschillende manieren worden gebruikt.
De eerste batch van de Steam Deck staat gepland om in december uit te komen. Toevallig staat Windows 11 ook op de planning van het najaar in 2021. Als Valve een TPM aan de Steam Deck kan toevoegen, dan kan je mogelijk vanaf dag één aan de slag met Windows 11 op je handheld PC.

Populair Nieuws