Valt de F1 GP van België door regen weer in het water?

News
woensdag, 26 juli 2023 om 10:00
sergio perez gp belgie 2021f1690356676
De GP van België in 2021 was een aanfluiting van een race, door de bakken met water die er uit de lucht vielen. Mogelijk kan het aankomende raceweekend opnieuw in het water vallen door regen.
De komende tijd blijft het in Nederland behoorlijk nat als we de weersvoorspelling mogen geloven. En dat geldt ook voor onze zuiderburen. In België wordt het volgens het weerbericht aankomend weekend behoorlijk nat, met veel regen en zelfs onweer.
Het slechte weer begint al op vrijdag. Die dag is er een 89 procent kans op regen volgens Weather.com. En dat kan niet alleen de vrije training in de soep laten lopen, want aan het einde van de middag wordt ook de kwalificatie georganiseerd, omdat het een sprintweekend is in België.
Die sprint wordt waarschijnlijk ook in de regen gereden, want op zaterdag is er een kans van 84 procent op neerslag en er is zelfs een hoge kans op onweer. Op zondag neemt de kans op regen iets af, maar met 56 procent is er alsnog een grote kans dat de GP van België een regenrace wordt.

Wordt er gereden in de regen?

Ten minste, als de GP van België op een normale manier kan doorgaan. Veel fans kijken normaal uit naar een regenrace, maar op Spa-Francorchamps ligt dat nu iets anders. In 2021 werd er na lang uitstel uiteindelijk een paar rondjes achter een safety car gereden en de helft van de punten uitgedeeld. De aanwezige fans, die urenlang in de regen zaten, kregen geen geld terug, omdat ze officieel een ‘race’ hadden gezien.
De terughoudendheid van de wedstrijdleiding om een regenrace op Spa-Francorchamps te houden is niet zo vreemd. Het circuit kent namelijk blinde plekken, waar coureurs op hoge snelheid rijden, zoals bij Raidillon. In 2019 overleed F2-coureur Anthoine Hubert daar en een paar maanden geleden verloor de 18-jarige Dilano van ‘t Hoff zijn leven een aantal meter verderop.