Unity verontschuldigt zich om “verwarring” over nieuwe kosten

News
maandag, 18 september 2023 om 10:00
coding ontwikkelaarf1694595258
De game engine Unity heeft zich in de afgelopen week niet bijzonder populair gemaakt. De engine wordt door veel ontwikkelaars gebruikt, maar Unity heeft nieuwe kosten aangekondigd die voor veel controverse zorgen. Unity verontschuldigt zich nu voor de verwarring.
Vanaf 1 januari 2024 moeten ontwikkelaars een bepaald bedrag betalen aan Unity per installatie van een game. Het precieze bedrag verschilt afhankelijk van hoeveel een ontwikkelaar verdient, maar vrijwel niemand was blij met deze verandering. Met name kleinere studio’s vrezen dat deze kosten zich al snel zo op kunnen stapelen dat er te weinig winst overblijft voor de ontwikkelaars.
Via Twitter/X biedt Unity nu excuses aan voor de "verwarring" die de aankondiging van de nieuwe kosten teweegbracht. Het bedrijf geeft aan te luisteren naar de kritiek en in gesprek te zijn met zijn eigen medewerkers, klanten en partners. Er komen veranderingen in het aangekondigde beleid, die in de komende dagen worden onthuld.
Meteen toen de kritiek losbarstte kwam Unity al met wat verduidelijkingen. Zo zouden de kosten voor een installatie alleen gerekend worden op de eerste installatie op een apparaat, om tegen te gaan dat kwaadwillenden een ontwikkelaar een flinke rekening konden bezorgen door een game steeds te verwijderen en te installeren. Ook zouden er geen kosten in rekening gebracht worden voor de installatie van bijvoorbeeld een illegaal verkregen game. Unity kreeg alsnog veel kritiek omdat niet duidelijk was hoe het bij ging houden voor welke installaties wel of geen kosten gerekend moesten worden.

Ontwikkelaars nog niet tevreden over Unity

De excuses van Unity vallen nog niet overal in goede aarde. Het bedrijf heeft nog niet laten weten hoe het beleid precies wordt aangepast, dus tot er meer informatie is weten ontwikkelaars nog niet waar ze aan toe zijn. Ontwikkelaar Trent Kusters wijst er bovendien op dat de verwarring waar Unity zich voor verontschuldigd er nooit was: ontwikkelaars begrepen maar al te goed wat de gevolgen van het nieuwe beleid zouden zijn.

Populair Nieuws