Ontwikkelaars boos om nieuwe kosten Unity engine

News
woensdag, 13 september 2023 om 11:00
coding ontwikkelaarf1694595258
Voor het maken van een game is een engine nodig. Sommige grote bedrijven hebben eigen engines, maar veel ontwikkelaars maken gebruik van bijvoorbeeld Unreal Engine of Unity. Die laatste gaat nu geld vragen op een manier die bij veel ontwikkelaars zorgen oproept.
De populaire game-engine Unity gaat voortaan geld vragen wanneer een game die in de engine is gemaakt wordt geïnstalleerd. Die kosten komen bovenop een jaarlijks bedrag dat ontwikkelaars al moesten betalen om Unity te kunnen gebruiken. De precieze kosten per installatie verschillen, maar de laagst mogelijk drempel is dat een ontwikkelaar 20 cent per installatie moet betalen wanneer de Unity-games van die ontwikkelaar meer dan 200.000 keer zijn geïnstalleerd en de ontwikkelaar in een jaar 200.000 dollar heeft verdiend.
Dat lijken grote getallen, maar het is voor een ontwikkelaar niet heel onwaarschijnlijk dat er 200.000 installaties bereikt worden. Veel ontwikkelaars, met name indie-ontwikkelaars zijn dan ook niet blij met deze verandering. Voor veel mensen die in hun eentje een game maken, of tot een minderheid behoren kan het nieuwe beleid al snel betekenen dat een Unity-game meer gaat kosten dan hij oplevert.
Er waren aanvankelijk zorgen dat kwaadwillenden een game steeds konden verwijderen en opnieuw installeren om zo een flinke rekening op te bouwen die de ontwikkelaar moet betalen aan Unity. Die zorgen zijn niet op dovemansoren gevallen en Unity heeft aan Stepheen Totilo van Axios laten weten dat de kosten voor een download alleen gelden bij de eerste download op een specifiek apparaat. Ook voor bepaalde gratis installaties, zoals demo’s en Game Pass-downloads zullen geen kosten in rekening worden gebracht.

Ontwikkelaars zitten vast aan Unity

Desondanks zijn ontwikkelaars niet gerustgesteld. Het is bijvoorbeeld maar de vraag of Unity die uitzonderingsgevallen goed bij kan houden. Ook zijn ontwikkelaars er eenvoudigweg niet over te spreken dat de voorwaarden van het gebruik van Unity ineens veranderd worden.
Veel ontwikkelaars zijn bijvoorbeel als jaren bezig met een Unity game in de veronderstelling dat ze het verdienmodel van Unity kenden. Maar nu is het voor veel van die games ineens mogelijk dat ze onder de nieuwe voorwaarden uitkomen en dus onvoorziene kosten gaan genereren voor de ontwikkelaar. De game helemaal opnieuw maken in een andere engine is meestal geen reële optie.

Populair Nieuws