Uitgever Game Pass hit heeft grote zorgen over de dienst

News
maandag, 16 januari 2023 om 16:00
2022 04 01 tunicf1654105033
Voor de consument lijken er bijna geen nadelen te zitten aan Game Pass: wie wil er geen bergen games voor een vrij laag maandelijks bedrag? Maar ontwikkelaars en uitgevers hebben hier en daar wat zorgen over het model. Zo vraagt de uitgever van Game Pass-hit Tunic zich af of er wel een toekomst is voor indies op de dienst.
Tunic lanceerde vorig jaar met groot succes en stond vanaf dag één op Game Pass. Zonder Game Pass is het maar de vraag of de game ooit zo populair en geliefd had kunnen worden. Maar Bekah Saltsman, CEO van Tunic-uitgever Finji, vraagt zich af of zo’n succesvolle Game Pass lancering in de toekomst nog wel mogelijk is.
Naarmate de Game Pass bibliotheek verder groeit en het aantal abonnees toeneemt, is het maar de vraag of Microsoft games als Tunic nog wel nodig heeft om de dienst aantrekkelijk te maken, zegt Saltsman tegenover Gameindustry.biz. Bovendien vraagt ze zich af hoe de toenemende ontwikkelingskosten van games de situatie gaan beïnvloeden.
Games worden nu nog vaak gekocht, maar naarmate meer mensen alleen nog maar via abonnementen gamen, levert dat uiteindelijk minder geld op voor de ontwikkelaars van de games. Ontwikkelaars die hun games op Game Pass zetten worden vaak uitgekocht omdat een bepaalde groep geïnteresseerden de game nooit meer koopt. Maar als de budgetten voor dat soort deals niet groeien komt er een moment dat ze nog maar betalen voor een fractie van de steeds groeiende ontwikkelingskosten, wat zou betekenen dat veel ontwikkelaars in geldnood komen.

Tunic uitgever niet de enige met Game Pass zorgen

Indie-studio’s en uitgevers zijn zeker niet de enige die zich druk maken om Game Pass. Ontwikkelaars van online multiplayer-games kunnen door de dienst veel minder goed inschatten hoe groot hun publiek bij lancering zal zijn. Als het publiek onverwacht groot is, kunnen er zich problemen voordoen die testers nooit hadden kunnen ontdekken, iets waar de ontwikkelaar van Redfall zich bijvoorbeeld zorgen om maakt.