Ubisoft staat toch open voor overname

News
maandag, 21 februari 2022 om 12:00
ubisoft logof1640337298
Ubisoft lijkt toch open te staan voor een overnamebod, mocht die er in de toekomst komen en in het belang zijn van alle belanghebbenden. Dit meldt VG247. In het verleden heeft Ubisoft duidelijk gemaakt dat het onafhankelijk wilde blijven.
Tijdens de verwachtingen voor Q3 2022 call met investeerders verzekerde Ubisoft CEO en medeoprichter Yves Guillemot investeerders dat het bedrijf er goed voor stond. Toen er gevraagd werd of dat betekende dat het een goed moment was om het bedrijf te verkopen, zei Guillemot dat het onderwerp aan de raad van bestuur zou worden voorgelegd, maar dat het bedrijf over de middelen beschikt om onafhankelijk te blijven.
‘’We hebben onze beslissingen altijd genomen in het belang van onze belanghebbenden, dat zijn onze spelers, werknemers en aandeelhouders,’’ aldus Guillemot. Ubisoft zou volgens hem onafhankelijk kunnen blijven, omdat ze ‘het talent en een groot portfolio van krachtige IP’ onder hun beschikking hebben. Wel zal elke aanvraag door de raad van bestuur doorgenomen worden om te oordelen of het een goede zet zal zijn voor hun investeerders. De uitgever staat dus toch open voor een overname door een andere partij.

Eerdere overnamepoging

Het is opvallend dat Ubisoft nu openstaat voor een overnamebod. Een aantal jaar geleden was het bedrijf niet blij dat uitgever Vivendi aandelen kocht in het bedrijf. Guillemot noemde de actie van Vivendi zelfs ongepast. Het bedrijf stelde dat hiermee de onafhankelijkheid van Ubisoft in gevaar kwam.
Ondanks de bezwaren van Ubisoft gaf Vivendi niet op: de jaren erna kocht de uitgever steeds meer aandelen, tot het bedrijf op een gegeven moment ruim 27 procent van de aandelen in bezit had. Om tegen te gaan dat Vivendi nóg meer aandelen zou kopen, schakelde Ubisoft in 2018 de hulp van Tencent en de Ontario Teacher’s Pension Plan in. Vivendi ging er toen mee akkoord om al hun aandelen in Ubisoft te verkopen en in de komende vijf jaar geen nieuwe aan te schaffen.
We zien de laatste tijd steeds meer overnames van grote gamebedrijven. Zo is Activision Blizzard overgenomen door Microsoft en mag Sony zich nu de eigenaar noemen van Bungie.