Twitter riskeert totale ban in Europa

News
dinsdag, 30 mei 2023 om 14:00
twitter logof1629114782
Het lijkt mogelijk dat Twitter verbannen wordt in Europa. Het platform lijkt zich niet aan regels rondom desinformatie te willen houden. Die zijn nu nog vrijwillig, maar binnenkort komen er wettelijke regels.
Via social media wordt tegenwoordig veel desinformatie verspreid, iets wat grote gevolgen kan hebben als genoeg mensen het geloven. In Europa is er geen set regels tegen de verspreiding van desinformatie waar verschillende grote techbedrijven zich vrijwillig aan houden. Daar heeft Twitter zich onlangs uit terggetrokken.
Maar dat betekent niet dat Twitter desinformatie de vrije loop kan laten, zo laat de Franse minister Jean-Noël Barrot weten tegenover France Info (via Deadline). Hij noemt desinformatie één van de gevaarlijkste bedreigingen voor democratieën. Als Twitter zich herhaaldelijk niet aan de regels houdt, kan het platform verbannen worden uit de EU.
Dat dreigement kan Barrot maken, omdat de regels over het bestrijden van desinformatie binnenkort niet meer vrijwillig zijn. Zoals ook Eurocommissaris Thierry Breton laat weten via Twitter geldt er vanaf 25 augustus nieuwe wetgeving die het bestrijden van desinformatie verplicht maakt. De EU staat klaar om die wet te handhaven en Twitter dus uit Europa te gooien als het bedrijf zich er niet aan houdt.

‘Twitter krijgt concurrentie van Instagram’

Mocht Twitter het tot een ban laten komen, biedt dat wellicht veel kansen aan alternatieven. Naar verluidt komt Instagram in juni bijvoorbeeld al met een Twitter-kloon. Deze kun je met je bestaande Instagram-account gebruiken, dus de app heeft al voor lancering veel potentiële gebruikers.