TikTok wordt verboden op smartphones van de overheid

News
dinsdag, 21 maart 2023 om 17:00
tiktok gefb9a53a3 1920f1671193609
De populaire social media app TikTok krijgt een negatief advies van het kabinet voor rijksambtenaren. Dat betekent dat de app verboden is op smartphones van de overheid.
Er is al lange tijd een discussie gaande over het gebruik van TikTok op smartphones waar gevoelige informatie op kan staan. Er zijn namelijk claims dat de populaire app wordt gebruikt om gebruikers te bespioneren en moederbedrijf ByteDance zou banden hebben met de Chinese overheid.
Nu ook de AIVD een advies heeft gegeven, is de maat vol voor het kabinet. Er wordt per direct een negatief advies gegegeven tegen TikTok op de telefoons van rijksambtenaren. Dat meldt de NOS. Binnenkort volgt ook een compleet verbod op de app. Het negatieve advies geldt niet alleen voor TikTok, maar ook voor andere apps uit landen als China, Rusland en Iran. Volgens de AIVD is er namelijk een grote spionagerisico uit landen met een ‘offensief cyberprogramma’.
Volgens staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Digitalisering is er bewust gekozen dan het simpelweg afraden van de app.

“We kiezen voor een structurele oplossing die ambtenaren van de Rijksoverheid kunnen vertrouwen bij hun werk in een digitale wereld. De Rijksoverheid moet veilig haar werk kunnen doen, ook via mobiele apparaten.”

Nederland niet enige land met maatregelen

Ambtenaren krijgen binnenkort smartphones waarop alleen goedgekeurde apps geïnstalleerd kunnen worden. Wel zullen er in sommige gevallen uitzonderingen worden gemaakt, wanneer het gaat om zaken als inspectie en toezicht.
Met de nieuwe maatregelen sluit Nederland zich aan bij een lijst aan andere landen die TikTok al in de ban hebben gedaan voor ambtenaren. De Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, België en de Europese Unie hebben eerder al soortgelijke maatregelen getroffen.

Populair Nieuws