TikTok wordt mogelijk verbannen in de VS

News
dinsdag, 07 maart 2023 om 10:00
tiktok 5323005 1920f1600075938
TikTok werd al snel na zijn introductie één van de grootste social media platformen ter wereld. Maar het duurde ook niet lang voor er zorgen ontstonden over wat er met de gegevens die TikTok verzamelt gebeurt. In de VS wordt er daarom opnieuw een poging gedaan om de app te verbannen.
Er zijn al langere tijd grote zorgen om TikTok. Moederbedrijf ByteDance komt namelijk uit China en er is vaak gewaarschuwd dat de Chinese overheid TikTok kan gebruiken voor spionage. Al eerder probeerde de Amerikaanse overheid daarom om TikTok in de ban te doen.
Die pogingen strandden, maar volgens Reuters wordt er een nieuw wetsvoorstel geïntroduceerd. Dat is gemaakt door zowel een Democratische als een Republikeinse senator en zou bovendien input hebben gehad vanuit het Witte Huis. Het voorstel is niet uitsluitend bedoeld voor TikTok en geeft het Witte Huis de macht om technologie die als bedreiging wordt gezien aan te pakken.
Vorige week is er ook al een poging gedaan om een wet in te dienen waarmee TikTok verbannen kon worden. Maar dat voorstel werd verworpen door de Democraten. Het voorstel zou overhaast zijn geweest en verder debat en advies van experts vereisen.

Wordt TikTok ook in Nederland verboden?

Met een verbod in de Verenigde Staten zou TikTok meer dan 100 miljoen gebruikers verliezen. Dat is een flinke aderlating voor de app en bovendien ligt het platform ook in andere landen onder vuur. In Nederland heeft de ChristenUnie bijvoorbeeld eerder voorgesteld om TikTok te verbieden.