‘TikTok wil splitsen van Chinees moederbedrijf’

News
woensdag, 15 maart 2023 om 15:30
tiktok 5323005 1920f1600075938
TikTok is één van de meest gebruikte social media platforms, maar er bestaan grote zorgen om de veiligheid van app. Moederbedrijf ByteDance is Chinees en volgens velen kan de Chinese overheid data van TikTok inzien. Om die zorgen weg te nemen zou TikTok een afsplitsing overwegen.
TikTok is populair en veel andere social media-platformen hebben al het nodige afgekeken bij de app. Maar veel overheden zijn TikTok eigenlijk liever kwijt dan rijk, uit zorgen dat de Chinese overheid kan spioneren via de app. Volgens Bloomberg wil TikTok daarom van zijn Chinese moederbedrijf af.
Tenminste, het wordt overwogen als mogelijkheid en zelfs dan is het een laatste redmiddel. Momenteel is er overleg over alternatieven gaande in de VS. Zo stelt TikTok voor dat de gegevens van Amerikaanse gebruikers in beheer komen van een Amerikaans bedrijf.
Pas als alle alternatieven worden afgewezen overweegt TikTok een afsplitsing van moederbedrijf ByteDance. In dat geval wil het of gekocht worden door een ander bedrijf, of zelf naar de beurs gaan. Voor een afsplitsing is alleen wel toestemming nodig van de Chinese overheid, dus een makkelijk proces is het niet.

Wordt TikTok verboden?

De zorgen rondom TikTok zijn overigens vrij groot en hebben al veel discussie losgemaakt bij verschillende overheden in Europa en Amerika. Het is hier en daar al verboden voor overheidsambtenaren om de app te gebruiken en de Amerikaanse overheid komt zelfs mogelijk met wetgeving die het mogelijk maakt om de app te verbieden. Ook in Nederland zijn er al stemmen opgegaan om dat te doen.

Populair Nieuws