TikTok wil verslaving voorkomen met een timer

News
donderdag, 02 maart 2023 om 14:30
tiktok gefb9a53a3 1920f1671193609
TikTok krijgt al een lange tijd kritiek dat het te verslavend zou zijn voor jongeren. De appbouwer komt daarom nu met een timer om verslaving tegen te gaan.
Het is geen geheim dat veel apps en alles aan doen om onze aandacht zo lang mogelijk vast te houden. Zo hebben zo’n beetje alle social media-diensten een eindeloze tijdlijn, waar je de hele dag doorheen kan scrollen. En ook korte video’s zijn extreem populair, zoals YouTube Shorts, Instagram Reels en natuurlijk TikTok. Ideaal om even op te zetten, maar voordat je het doorhebt ben je een lange tijd aan kijken naar al die video’s.
Met name TikTok ligt daardoor nu al lange tijd onder vuur. De app zou namelijk te verslavend zijn voor jongeren en dat is bewust zo gemaakt door moederbedrijf ByteDance, zo claimen cricitcasters. Het bedrijf komt daarom nu met een timer om verslaving tegen te gaan, zo meldt onder andere de NOS.

Hoe werkt de TikTok timer?

De timer loopt automatisch op de achtergrond in TikTok. Besteed je vervolgens meer dan 60 minuten in de app, dan zal TikTok achter slot en grendel gaan. Alleen door een pincode in te voeren kan je weer verder kijken naar de korte video’s. Op die manier moeten gebruikers bewust worden van de tijd die ze erin steken en of ze verder willen kijken of niet. De maatregel geldt alleen voor gebruikers onder de 18 jaar.
Ouders en verzorgers met een gekoppeld TikTok-profiel kunnen via een dashboard de schermtijd instellen. Ook krijgen zij een overzicht te zien van hoeveel tijd er wordt besteedt aan TikTok elke week. Daarvoor heb je dus alleen wel zelf ook een TikTok-account nodig.

Populair Nieuws