Disney+ krijgt eerste Nederlandse original

News
woensdag, 15 maart 2023 om 17:00
disney plus logof1628271403
Vrijwel elke zichzelf respecterende streamingdienst heeft naast een groot aanbod bestaande films en series ook de nodige originals. Bij Disney+ zijn die van Star Wars en Marvel het bekendst, maar er wordt nog veel meer gemaakt. Nu is er bijvoorbeeld voor het eerste een Nederlandse Disney+ Original in de maak.
Sommige streamingdiensten, zoals Viaplay en HBO Max duiken direct op lokale gemaakte content wanneer ze naar een bepaald land uitbreiden. Toegegeven, HBO Max is daar ook snel weer mee gestopt, maar het is toch een verschil met Disney+. De dienst is al ruim drie jaar in Nederland en heeft tot nu toe nog nooit een Original van Nederlandse bodem gemaakt.
Maar daar komt verandering in met De ballonvaarder die uit de lucht kwam vallen, een nieuwe film van regisseur Tim Oliehoek. Deze film moet ergens in het voorjaar van 2025 op Disney+ verschijnen. Het is de eerste speelfilm die Oliehoek maakt sinds 2014.

Waar gaat de Nederlandse Disney+ film over?

In de film wordt het leven van de 37-jarige kippenhouder Gaby flink opgeschud. Ze woont op een boerderij met haar zoon en moeder. Er verandert een hoop in dat leven wanneer er naast haar boerderij een ballonvaarder neerstort.
Oliehoek mag dan al een tijdje geen speelfilm hebben geregisseerd, maar hij heeft niet stilgezeten. Zo heeft hij gewerkt aan onder andere Moordvrouw, Stanley H. en Het geheime dagboek van Hendrik Groen. Alleen als hij het noodzakelijk vond wilde Oliehoek weer een film maken. De ballonvaarder die uit de lucht kwam vallen voldoet aan die eis en Oliehoek voelt zich vereerd dat Disney+ de film wil maken.