TikTok gaat hard optreden tegen QAnon

  Sociaal medium TikTok heeft aangekondigd QAnon hard aan te gaan pakken en gaat accounts blokkeren die desinformatie promoten of verspreiden. TikTok had eerder deze maand al aangekondigd maatregelen te gaan nemen tegen QAnon, maar heeft nu bekend gemaakt dat ze hier nog een schepje bovenop gaan doen.

  TikTok heeft het gehad met nepnieuws

  TikTok kiest nu voor een wat radicalere aanpak en gaat extra kijken naar accounts die de beweging promoten. Eerder maakte TikTok al bekend harder op te gaan treden tegen sommige hashtags die aan QAnon verbonden waren, waarna accounts zelf helemaal uit de app verwijderd kunnen worden.

  Een woordvoerder van TikTok zei over de nieuwe maatregelen:

  “Inhoud en accounts die QAnon promoten schenden ons desinformatiebeleid en we verwijderen ze van ons platform”

  TikTok is overigens niet de eerste die hier actie tegen onderneemt. Onder andere Facebook, Twitter en YouTube kondigde eerder ook al aan harder op te gaan treden tegen nepnieuws van onder andere QAnon. Overigens bleek eerder deze week wel dat Facebook deze harde regels lang niet altijd handhaaft.

  Loopt QAnon uit de hand?

  QAnon is een beweging die in de Verenigde Staten is ontstaan en vooral door algoritmes van sociaal media erg groot zijn geworden. De laatste tijd zie je QAnon ook in Nederland steeds vaker opduiken, bijvoorbeeld bij anti-corona protesten. Iets wat onschuldig leek te beginnen heeft zich ondertussen verplaats naar de offline-wereld.

  In deze beweging gaan veel complottheorieën rond. Dit begon relatief onschuldig maar momenteel gaat het meer over zaken als satanisme en een elite die kinderen zou verkrachten. Dit gaat zelf zover dat op dit moment Kamerleden regelmatig moeten ‘vluchten’ uit de Tweede Kamer. Verschillende Kamerleden zijn de afgelopen tijd al bedreigd en krijgen met regelmaat dingen als ‘satanist’ en ‘deepstate’ en 'kinderverkrachter' naar hun hoofd.

  x

  © 2005 - 2020 XGN B.V. Alle rechten voorbehouden.