YouTube gaat nepnieuws over corona hard aanpakken

News
donderdag, 15 oktober 2020 om 12:45
corona 4983590 1920f1602752201
YouTube heeft aangekondigd zich te gaan inzetten tegen het verspreiden van nepnieuws rondom corona. Momenteel wordt de wereld geteisterd door het virus en op YouTube verschijnen er veel video’s over COVID-19. De videodienst wil nu strenger handhaven en vaker checken of de feiten in video’s wel kloppen.

Zullen er binnenkort veel video's verdwijnen?

Dit maakt YouTube bekend als reactie op Facebook die eerder deze week naar buiten bracht dat ze strenger gaat handhaven op nepnieuws. YouTube geeft overigens aan dat ze niet gaat controleren op reacties, maar dat ze specifiek zal controleren op de video’s zelf. YouTube geeft in een verklaring aan dat dit een trend is die helaas niet alleen rondom corona bestaat. Ook over andere zaken staan er tal van misleidende video’s op de website.
Ook in Nederland zijn er vele accounts die complottheorieën verspreiden, vaak met ‘alternatieve feiten’. Zo heb je bijvoorbeeld de podcast van Lange Frans, die fel tegen het coronabeleid is. Of de podcast van Robert Jensen die al langer met de ene na de andere complottheorie op de proppen komt. Het is dus niet ondenkbaar dat sommige video’s of zelf een van deze accounts binnenkort in hun geheel verwijderd worden, omdat ze volgens YouTube nepnieuws verspreiden.
pexels connor danylenko 2538122 1f1602752406

Enorme polarisatie in Amerika

Deze theorieën zorgen in Nederland voor verdeeldheid en als dat niet op grond van juiste argumenten gebeurt, is dat natuurlijk vervelend, maar het valt in het niet als je kijkt hoe het zich ontwikkelt in de Verenigde Staten. In Amerika is de polarisatie enorm, en sociale media heeft hier een groot aandeel in.
Neem bijvoorbeeld de QAnon-volgelingen. Dit is een steeds groter wordende groep in Amerika die heilig gelooft in vele complottheorieën. Iets wat misschien onschuldig begint vertaalt zich nu al in groot terreurgevaar in de offline wereld.
Recent kaartte de Netflix documentaire The Social Dilemma scherp de problematiek rondom het verspreiden van nepnieuws aan. In deze documentaire hadden enkele oud-medewerkers van onder andere Facebook een YouTube het over de polarisatie in Amerika en dat ze vreesden voor een mogelijke burgeroorlog die door nepnieuws ontstaat.

Populair Nieuws