Facebook handhaaft eigen regels tegen nepnieuws niet

News
dinsdag, 20 oktober 2020 om 14:00
pexels joshua miranda 3989901f1603093622
Afgelopen jaar heeft Facebook een hoop nieuwe regels in het leven geroepen, met name rondom het verspreiden van nepnieuws om het platform te verbeteren. Als gebruikers bijvoorbeeld iets plaatsen wat tegen deze regels in gaat kan Facebook het bericht verwijderen of zelfs je hele account blokkeren. Uit onderzoek van de Amerikaanse krant The Wall Street Journal blijkt nu alleen dat Facebook haar eigen regels vaak niet naleeft.

Wat is er misgegaan?

Op Facebook kan elke gebruiker inhoud markeren voor beoordeling als ze denken dat de content niet gepast is voor het platform. The Wall Street Journal nam de proef op de som en markeerde honderden berichten voor beoordeling, bij berichten waarvan ze ook echt dachten dat ze niet gepast was voor op Facebook. Van deze vele berichten waren er uiteindelijk iets meer dan 150 waarvan Facebook erkende dat ze niet gepast waren en deze berichten zouden dan ook verwijderd moeten worden.

Facebook leeft regels niet na

Niks aan de hand zal je denken, maar toen The Wall Street Journal een tijdje later alles ging controleren bleek het dat van de ruim 150 berichten er slechts 32 waren verwijderd door Facebook. De overige grofweg 120 berichten waren ondanks de overtredingen toch blijven staan. Dit is extra pijnlijk omdat Facebook de afgelopen maanden meerdere malen aankondigde harder op te gaan treden tegen complottheorieën en haatzaaien op het medium.
Momenteel lukt het Facebook dus nog steeds niet om alle nieuwe regels goed te handhaven, de techgigant had zelf alleen nog wel een kanttekening bij het onderzoek van de WSJ:

“Het bedrijf geeft prioriteit geeft aan het verwijderen van berichten die potentieel viral gaan. Dat komt in het onderzoek niet goed naar voren”.

pexels thought catalog 2228555 1f1603094002

YouTube gaat ook extra toezicht houden

YouTube heeft in navolging van Facebook recent ook aangekondigd dat ze zich extra gaan inzetten tegen het verspreiden van nepnieuws rondom het coronavirus. Op de videosite duikt ook de ene na de andere complottheorie op, vaak zonder gegronde argumenten. YouTube heeft daarom aangekondigd om de video’s extra te gaan controleren of de feiten kloppen of dat het bewijs uit de duim is gezogen.