Switch-games hacken blijft riskante zet

News
vrijdag, 12 april 2024 om 8:00
pokemon scarlet keyartf1668713769
Een grote meerderheid van alle gamers speelt games waarschijnlijk zoals ze bedoeld zijn. Maar het blijft verlijdelijk om af en toe de makkelijke weg te kiezen. Dat wordt alleen niet altijd gewaardeerd en leidt af en to zelfs tot straffen. Zo gaat een Pokémon-hacker mogelijk de cel is.
De Japanse politie heeft een 36-jarige man opgepakt omdat hij knoeide met Pokémon Scarlet en Violet, zo meldt NHK News (via Automaton). De man verkocht namelijk gehackte Pokémon en Pokémon saves voor prijzen die op konden lopen tot 13.000 yen (ongeveer 80 euro). Dat deed hij tussen december 2022 en maart 2023, dus in de periode vlak na de release van Scarlet en Violet.
De man heeft toegegeven dat hij dat inderdaad deed en zegt dat hij er destijds zijn brood meer verdiende. Het onderzoek loopt nog, maar de politie vermoedt dat hij er miljoenen yen mee heeft verdiend. Een flink deel daarvan kan hij weer kwijtraken (als hij het nog heeft), want boetes van meer dan 5 miljoen yen horen bij de mogelijke straffen die hij kan krijgen. Een andere mogelijkheid is dat hij maximaal vijf jaar de cel in moet.
Het verkopen van gehackte Pokémon is nog niet zo heel lang illegaal in Japan. Het is verboden door een wet die oneerlijke concurrentie moet voorkomen en pas in 2019 is ingegaan. Buiten Japan is het momenteel niet illegaal om gehackte save files te verkopen, maar games hebben vaak ingebouwde maatregelen om te zorgen dat je niet al te makkelijk gehackte saves kan gebruiken.

Hacken van Switch-games leidt vaker tot celstraf

Het komt vaker voor dat het hacken van games, al dan niet voor de Switch, leidt tot best zware straffen. Gary Bowser, die gehackt hardware aanprees en verkocht voor een hackerscollectief, is een aantal jaar geleden bijvoorbeeld ook in de cel beland. Door hem zou Nintendo flink wat omzet zijn misgelopen.
Bowser is inmiddels op vrije voeten, maar moet nog een flinke schadevergoeding betalen aan Nintendo. Die krijgt hij in zijn leven waarschijnlijk niet daadwerkelijk afbetaald. Bowser vermoedt dan ook dat Nintendo niet zozeer zijn geld wil, maar hem vooral als voorbeeld wil gebruiken voor andere mensen die Nintendo-producten willen hacken.