Super Mario film breekt meerdere records

News
dinsdag, 11 april 2023 om 10:00
the super mario bros movie nl st 8 jpg sd high copyright 2022 nintendo and universal studiosf1687511340
The Super Mario Bros. Movie draait eindelijk in de bioscoop. Er was lange tijd enige scepsis rondom deze film, helemaal toen de onverwachte cast werd aangekondigd. Maar uit de opbrengsten tot nu toe is helemaal duidelijk dat de Mario film juist een enorm succes is.
De Mario film draait nu krap een week in de bioscoop, maar dat is al genoeg tijd gebleken om de nodige records te breken. Wereldwijd haalde de film binnen 5 dagen namelijk een slordige 376 miljoen dollar op, zo meldt The Hollywood Reporter. Daarmee heeft de film de meest succesvolle opening ooit van een animatiefilm.
Dat record was eerder in handen van Frozen II. Die film haalde in 2019 zo’n 358 miljoen dollar op in een vergelijkbaar tijdsbestek. Mario staat ook al in de top 4 van best verdienende animatiefilms sinds de gemiddelde opbrengsten van films flink werden gekort door de pandemie. De film heeft bovendien nog ruim de tijd om zich nog hoger te plaatsen.
Ook vergeleken met andere game-verfilmingen komt Mario er goed vanaf. Binnen de Verenigde Staten is Sonic the Hedgehog 2 verpletterd (al had die film nog veel last van verminderde bezoekersaantallen door de pandemie). De wereldwijde release van Sonic was te gespreid voor een vergelijking. Warcraft, uit 2016, had een record met een wereldwijde opbrengst van 210 miljoen, maar ook daar is Mario voorbij gesneld.

Super Mario Bros. Movie tweede succesvolle game-verfilming in 2023

Films en series gebaseerd op games vallen lang niet altijd in de smaak, maar in 2023 zijn er nu ineens twee grote successen. Eerder dit jaar deed HBO goede zaken met The Last of Us. Hoewel Mario en The Last of Us beide veel kijkers trokken, doet The Last of Us het kritisch veel beter: Mario leunt volgens veel critici te veel op verwijzingen en easter eggs, en heeft zodoende wat weinig inhoud.