Streamingdiensten moeten in Nederlandse producties investeren

News
dinsdag, 19 juli 2022 om 10:00
feature met netflix reclames getest in streamingdienst 137427 2
Met de opmars van streamingdiensten is het film- en tv-aanbod voor de Nederlandse kijker enorm gegroeid. Maar het voornaamste deel van dat aanbod is afkomstig uit het buitenland. De staatssecretaris van Cultuur en Media komt nu met een wetsvoorstel om streamingdiensten te dwingen ook in Nederlandse content te investeren.
Volgens het wetsvoorstel moeten streamingdiensten 4,5 procent van de omzet die ze in Nederland draaien ook investeren in Nederlandse producties. Staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media hoopt zo te voorkomen dat de opmars van buitenlandse streamingdiensten “ten koste van Nederlandse verhalen” gaat. De wet zou al vanaf 1 januari 2023 gaan gelden.
Maar de streamingdiensten hoeve nog niet meteen te investeren. De wet geldt namelijk alleen voor streamingdiensten die in Nederland een omzet van minstens 30 miljoen euro draaien. In het eerste jaar van de wet wordt gemeten welke streamingdiensten daaraan voldoen, waarna er in 2024 geïnvesteerd moet worden in het financieren van Nederlandse producties of het aankopen van bestaande Nederlandse content.
De wet ligt in lijn met maatregelen die al gelden vanuit de EU. Het is namelijk al een aantal jaar verplicht dat streamingdiensten in de Europese markt investeren. Met name Frankrijk gaat hier ver in, want daar moeten streamingdiensten maar liefst 20 procent van hun omzet in Europese producties steken, waarvan dan weer 85 procent ook Franstalig moet zijn.

HBO Max stopt met Nederlandse originals

Het wetsvoorstel zou bij de nodige streamingdiensten kunnen zorgen voor een verandering in de strategie. Onlangs zette HBO Max nog het mes in lokale producties om te bezuinigen. Wellicht zien we dit in de toekomst minder, als de wet wordt aangenomen.

Populair Nieuws