Steam Deck OLED burn-in geen heel grote zorg

News
woensdag, 13 maart 2024 om 14:30
steam deck oledf1701937448
Vorig jaar kwam Valve met een upgrade voor de Steam Deck, namelijk een OLED-scherm. Zo’n paneel geeft mooie beelden, maar is ook gevoelig voor burn-in. Voor Steam Deck-eigenaren lijkt er gelukkig geen reden voor paniek.
Als iets maar lang genoeg ononderbroken op een scherm staat, is er een kans dat het nooit meer van het scherm verdwijnt. OLED-schermen deze zogeheten burn-in, maar gelukkig hoeft je je er niet al te druk om te maken bij een Steam Deck OLED. YouTubers hebben getest hoe lang het duurt voor het scherm merkbaar last heeft van burn-in.
Gebruiker The Phawx kwam er bijvoorbeeld achter dat je op de maximale helderheid al na 750 uur last kon krijgen van burn-in. Op een iets bescheidenere (maar nog steeds relatief hoge) helderheid had Wulff Den na 1500 uur last van burn-in. De Steam Deck beschikt ook niet over features als pixel shift, waarmee het display beschermd wordt tegen burn-in.
Toch is er niet veel reden om je zorgen te maken. In de meeste gevallen zal je scherm niet zo helder staan als in de tests die zijn uitgevoerd. Bovendien is het bij normaal gebruik van de Steam Deck niet het geval dat er 750 uur lang hetzelfde in beeld staat, laat staan 1500 uur.

Steam Deck OLED burn-in slecht te zien

Bovendien was de burn-in in deze tests maar slecht te zien. Hoewel het scherm dus zeker last kan krijgen van burn-in zal het bij normaal gebruik jaren duren voor er iets gebeurt en dan is het nog de vraag of je het ziet. Mocht je onverhoopt snel na aankoop al iets zien aan je scherm, dan biedt Valve een jaar garantie.