Starfield bug zorgt voor meer crashes naarmate je langer speelt

News
maandag, 11 december 2023 om 16:00
starfield gameplayf1655368065
Volgens Microsoft is Starfield de Bethesda game met de minste bugs. Toch gaat er hier en daar nog flink mis. Zo blijkt New Game + essentieel om crashes te voorkomen.
Starfield is een game die je lang kunt spelen als hij goed bevalt. Zoals wel vaker in het RPG-genre kunnen spelers er makkelijk 100 uur of meer aan besteden. Maar als je dat doet, gaat de game wel steeds vaker crashen, zo is onder de aandacht gebracht door een aantal modders.
Het probleem lijkt te ontstaan doordat Starfield van vrij veel voorwerpen in de game onthoudt waar ze zijn in de wereld. Voor elk voorwerp is een zogenaamde dynamic form ID nodig en hoe meer er daarvan zijn, hoe minder stabiel de game wordt. Het is de bedoeling dat Starfield deze dynamic form IDs uiteindelijk alsog recyclet om crashes te voorkomen (waardoor de game van sommige voorwerpen dus alsnog vergeet waar ze zijn), maar dat lijkt niet naar behoren te werken.
Het gevolg is dat er op den duur steeds minder IDs beschikbaar zijn, wat zorgt dat de game steeds vaker crasht. Save files waarmee je al een tijdje bezig bent, worden op die manier uiteindelijk onspeelbaar, wat alleen op te lossen is door New Game + te starten, wat zorgt voor een reset van alle dynamic form IDs. Uiteindelijk gaan de vele crashes zich alleen ook voordoen in een New Game + save. Medewerkers van Bethesda laten weten dat er onderzoek gedaan wordt naar dynamic form ID’s om andere redenen, dus wellicht wordt dit probleem ook op termijn opgelost.

Ook Starfield planeten kunnen crashen

Er zijn nog meer vreemde bugs in Starfield te vinden. Onlangs is er bijvoorbeeld een schijnbaar onschadelijke bug ontdekt waarbij een planeet tegen een maan aan crasht. Dat is een wat vreemde gewaarwording, maar gelukkig niet zo vervelend als wanneer de game zelf crasht.