Stapels Nintendo-games straks niet meer online te spelen

News
woensdag, 04 oktober 2023 om 10:00
nintendo logof1637656060
Ergens in de loop van 2024 kunnen we waarschijnlijk een nieuwe Nintendo-console verwachten. Maar spelers verliezen ook een paar systemen, in ieder geval in zekere zin. Online spelen is vanaf volgend jaar niet meer mogelijk op 3DS en Wii U.
Eerder dit jaar sloot Nintendo definitief de Nintendo eShop op 3DS en Wii U. Voor die twee systemen kun je nu geen nieuwe digitale games meer kopen. Verbinding maken met het internet was nog wel mogelijk, maar ook dat duurt niet lang meer.
Nintendo heeft namelijk laten weten dat online communicatie vanaf april 2024 niet meer ondersteund wordt op 3DS en Wii U. Een exacte datum volgt later. Die kan zelfs eerder komen als zich iets voordoet dat het “moeilijk maakt om de online-diensten voor Nintendo 3DS en Wii U software voort te zetten”.
Voor veel games betekent deze verandering dat multiplayer grotendeels verdwijnt. Locaal multiplayer blijft natuurlijk nog mogelijk, inclusief draadloze communicatie tussen verschillende 3DS-systemen. Streetpass op de 3DS blijft bijvoorbeeld bestaan, aangezien dat lokale communicatie gebruikt, terwijl online-dienst Spotpass eruit gaat.

Zijn er 3DS en Wii U online functies die blijven bestaan?

Hoewel online multiplayer in de meeste gevallen niet meer mogelijk is, zijn er wat functies die voorlopig nog doorgaan. Pokémon Bank, een dienst om Pokémon te bewaren zonder dat je in-game boxes vollopen, blijft nog in de lucht. Sommige titels van third-party uitgevers blijven ook online werken. Verder blijft het voorlopig mogelijk om games die je eerder kocht en updates te downloaden. Maar ook deze uitzondering gelden op den duur niet meer.