Square Enix legt schuld lage sales Final Fantasy XVI bij PS5

News
vrijdag, 21 juli 2023 om 12:30
final fantasy xvif1610030425
Final Fantasy XVI is zeer goed ontvangen door het publiek, maar de game verkoopt wel minder goed dan eerdere delen in de franchise. Volgens Square Enix ligt dat aan de install base van de PS5.
Square Enix is berucht om de verwachtingen voor uitgegeven games. Zo heeft het bedrijf in het verleden keiharde uitspraken gedaan over Tomb Raider en Hitman games, die intern werden gezien als mislukkingen, terwijl er miljoenen exemplaren waren verkocht.
Voor release waren er ook zorgen over Final Fantasy XVI, op basis van pre-orders. Daar lijkt nu een kleine kern van waarheid in te zitten. Want hoewel de game erg goed is ontvangen en in de eerste week drie miljoen keer is verkocht, zijn het wel mindere aantallen in vergelijking met eerdere games in de franchise.
Zo ging Final Fantasy VII Remake in drie dagen tijd 3,5 miljoen keer over de toonbank en Final Fantasy XV werd maar liefst vijf miljoen keer verkocht op de eerste dag! Daarnaast zijn de sales van Final Fantasy XVI in Japan ook drastisch gedaald in de tweede week. Volgens Square Enix is dat verschil te wijten aan de install base van de PS5, zo laat een woordvoerder weten aan IGN.

“Met 38 miljoen PS5-consoles wereldwijd verscheept, overtrof de verkoop van Final Fantasy 16 enkele dagen na release wereldwijd drie miljoen stuks. Rekening houdend met de verkoopcijfers van de veelgeprezen Final Fantasy 7 Remake en het verschil in grootte van de install base van de PS4 ten tijde van de release van die titel, kunnen we zien dat de attach rate van Final Fantasy 16 aanzienlijk hoog is, gezien de PS5 install base.”

Square Enix verrassend positief

In tegenstelling tot de harde woorden rondom andere releases, is Square Enix nu juist positief over het aantal verkochte exemplaren van Final Fantasy XVI. De uitgever ziet de geboekte resultaten als ‘extreem sterk’.
Later kan de RPG ook nog zorgen voor meer verkopen, door een andere install base aan te spreken. Het ontwikkelteam is momenteel namelijk bezig om Final Fantasy XVI te porten naar PC.