Sony “kinderachtig” bezig in patentaanvragen

News
dinsdag, 11 april 2023 om 11:00
playstation 5 thumbf1624433855
Gamebedrijven vragen geregeld patenten aan, vaak ook voor technologie die voorlopig niet gebruikt gaat worden. In de tekst van een patent is het natuurlijk logisch dat je je probeert te onderscheiden van de concurrentie. Maar een expert vindt dat Sony daar wel erg ver in gaat.
Onlangs schreef Game Rant over een nieuw patent van Sony voor een universele controller. Dat artikel vestigde de aandacht vooral op een specifieke passage over de functie van die controller. Sony schrijft namelijk dat hij gebruikt kan worden op PC’s, verschillende PlayStation consoles en handhelds, of op een systeem van “een andere, zij het inferieure fabrikant”.'
Hoewel Microsoft en Nintendo niet bij naam worden genoemd, is er niet veel fantasie voor nodig om die laatste opmerking te zien als een onnodig harde uithaal naar Sony’s belangrijkste concurrenten op de consolemarkt. Bovendien laat Patenten-expert Florian Mueller naar aanleiding van het Game Rant-artikel weten dat Sony deze formule al ruim tien jaar gebruikt in meerdere patenten. Op zijn blog noemt Mueller deze passage “onnodig, dom, kinderachtig en onprofessioneel”.
Het is natuurlijk niet vreemd dat een fabrikant zich vergelijkt met de concurrentie in een patentaanvraag: een bedrijf moet verdedigen waarom hun product beter of anders is dan dat van concurrenten. Maar daarbij is het gebruikelijk om te verwijzen naar specifieke manieren waarop de concurrent tekort schiet (bijvoorbeeld performance), niet om een concurrent algemeen als inferieur te bestempelen. Zelfs als een concurrent daadwerkelijk inferieur was, zou dat nog steeds geen goed argument zijn waarom de uitvinding in een aanvraag een patent verdient. Kleinere bedrijven waren volgens Mueller nooit met zo’n passage weggekomen.

Patentexpert mogelijk niet onpartijdig richting Sony

Hoewel het niet valt te ontkennen dat Mueller verstand heeft van patenten en het taalgebruik dat aanvaardbaar is bij een aanvraag, is hij mogelijk niet onpartijdig. Op zijn blog geeft hij aan dat Microsoft één van zijn cliënten is en dat hij eerder voor Activision Blizzard werkte. Die twee bedrijven staan natuurlijk centraal in de nog altijd voortslepende overnamezaak waarin Sony een felle tegenstander is.