Smartphoneverkoop flink gedaald in 2022

News
woensdag, 18 januari 2023 om 12:30
iphone 14 pro plus colorsf1670947103
De verkoop van smartphones is in 2022 flink gedaald. Over het hele jaar is de verkoop 11 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Het vierde kwartaal was zelfs 17 procent slechter dan in 2021.
Hoewel alle smartphonefabrikanten minder verkochten dan eerder, ging het met sommige fabrikanten nog minder dan met andere. Over het hele jaar bekeken moesten Xiaomi, Oppo en Vivo bijvoorbeeld ook marktdaandeel inleveren. Ze blijven in de top vijf grootste fabrikanten, maar Apple en Samsung winnen terrein, zo blijkt uit onderzoek van Canalys.
Samsung was over het hele jaar bekeken marktleider met 22 procent van de markt. Apple zat het bedrijf op de hielen met 19 procent marktaandeel. Opvallend is dat Apple ondanks de nodige tegenslagen met de iPhone 14, wel een goed vierde kwartaal had: daarin stond het aan de top met een marktaandeel van 25 procent, het hoogste aandeel dat het bedrijf ooit heeft gehad.

2023 niet veel beter voor de smartphone

Het lijkt er overigens op dat de smartphonemarkt in 2023 ook niet of nauwelijks kan groeien. Canalys vermoedt dat de markt in West-Europe en Noord-Amerika moeilijk blijft, in verband met een lastige economische situatie. Omdat deze markten al verzadigd zijn met duurdere smartphones, zal er daar minder worden verkocht.
De smartphone is niet het enige product waarmee het minder gaat. In 2022 werden bijvoorbeeld ook veel minder computers verkocht. Na een vrij hoge vraag tijdens de coronalockdowns kelderde de verkoop in 2022.

Populair Nieuws