PC verkoop viel enorm tegen in 2022

News
woensdag, 11 januari 2023 om 20:00
pexels hitesh choudhary 340152f1664374407
De verkoop van PC’s ging tijdens de pandemie door het dak. Maar de enorme verkoop blijkt niet permanent. In 2022 is de verkoop van PC’s juist flink gekelderd.
Volgens onderzoeksbureau Canalys is de verkoop van computers flink gedaald in 2022. Over het hele jaar bekeken is het een daling van 16 procent ten opzichte van 2021. Er werden in het hele jaar 285 miljoen computers verkocht.
Per fabrikant bekeken zijn de dalingen nog groter. Lenovo en HP verkochten allebei zo’n 29 procent minder computers. Bij Dell kelderde de verkoop zelfs met 37 procent. Alleen Apple wist de daling toy 7,5 procent te beperken, wellicht heeft het bedrijf daarbij voordeel van haar ecosysteem dat klanten vasthoudt.

Waarom kopen we minder computers?

Canalys verklaart deze dalingen aan de hand van de inflatie. De prijzen van basisbehoeften als energie en voedsel zijn flink gestegen, waardoor consumenten minder snel grote uitgaven doen. De meerderheid van de computerfabrikanten ziet de verkoopcijfers ook dit jaar somber in.
Het kan natuurlijk ook zijn dat er altijd een verminderde vraag zou zijn. De grote verkoopcijfers van veel techproducten waren in de pandemie een gevolg van de toename in mensen die vanuit huis werkten. Hoewel er nog steeds meer computers verkocht worden dan vóór de pandemie, zal de noodzaak van een goede PC thuis voor veel mensen weer afnemen nu men weer meer naar kantoor gaat zal de noodzaak van een goede PC thuis voor veel mensen weer afnemen.